Halvaua. Un preparat cu ingrediente sănătoase care se poate transforma în unul nociv

Halvaua. Un preparat cu ingrediente sănătoase care se poate transforma în unul nociv Sursa foto: Pixabay

Halvaua este un produs care își are originile în India, Iran și Asia Centrală, însă este cunoscută și în Orientul Mijlociu sau Europa. Având în vedere renumele său atât de mare, rețeta nu este una identică. Ingredientele folosite diferă de la o țară la alta, însă zahărul, mierea și uleiul vegetal nu lipsesc. Ingrediente precum cacao, vanilie, nuci, migdale sau fistic nu fac decât să ofere o aroma rafinată și diferită produsului.

Celebra Halva poate fi de două tipuri: pe bază de făină sau pe bază de unt și nuci. Cea pe bază de făină este un preparat ușor gelatinos, făcută de obicei din griș, unei și zahăr. Rețeta pe bază de ulei și nuci oferă un preparat sfărmicios, adesea fiind optat pentru pasta de susan pentru prepararea lui.

100 de grame de Halva conține:

  • 15-18 grame de proteine;
  • 42-47 grame de glucide;
  • 35-40 grame de lipide;
  • 550-600 kcalorii;
  • carbohidrați 48-50%;
  • minerale -zinc, fier, fosfor, calciu, potasiu;
  • acizi grași nesaturați- acid oleic și lecitină;
  • polinesaturați- omega 6.

Chiar dacă este un produs pe bază de ulei, zahăr și miere care are un conținut ridicat de kilocalorii, specialiștii în sănătate susțin că Halvaua este totuși benefică pentru sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, precizează Dan Merişca, specialist în nutriție.

Halvaua poate fi nocivă pentru organism

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a realizat un studiu pe 13 tipuri de Halva aflate în comerț. Ingredientele folosite pentru prepararea acestora erau de bună calitate, 61% dintre produse neavând E-uri în lista de ingrediente. Consumul moderat este benefic organismului, însă cantitățile mari pot deveni adevărate bombe calorice. Halvaua consumată în cantități mai mari poate duce la probleme grave de sănătate cauzate de kilogramele în plus acumulate. De asemenea, ea poate afecta plămânii sau poate îngreuna circulația sângelui.

Specialiștii în sănătate nu recomandă consumul de Halva persoanelor care au pancreatita, diabet, obezitate si celor care stiu ca sufera de reactii alergice. Acest desert, deși este preparat din ingrediente sănătoase, nu este recomandat nici copiilor sub șase ani deoarece le pot afecta dinții și mucoasele.

Halvaua este un desert care poate fi benefic pentru sănătate, asta dacă este consumat în cantități moderate. Specialiștii ne recomandă consumul a maxim 30 de grame pe zi.