Rușii au trimis navele în Marea Neagră. Putin, mutarea care zdruncină Europa

Rușii au trimis navele în Marea Neagră. Putin, mutarea care zdruncină Europasursă: arhivă

Cele șase nave de război rusești se îndreaptă spre Marea Neagră chiar în aceste zile. Turcia este pregătită să închisă strâmtorile pentru tranzit dacă Rusia va ataca Ucraina.

Potrivit agenției de știri Interfax, șase nave de război sub pavilion rusesc se îndreaptă spre Marea Neagră dinspre Marea Mediterană. Acestea ar urma să traverseze strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră marţi şi miercuri, au declarat pentru Reuters, surse oficiale din Turcia.

Rusia a anunțat încă de luna trecută că forțele maritime vor desfășura exerciții de amploare în care vor fi implicate toate flotele sale din Pacific până în Atlantic.

Chiar dacă mișcările de trupe sunt anunțate sub forma unui exercițiu militar, NATO este în alertă și pregătită să ia măsuri, dacă acestea se vor impune. Turcia, care este membră a alianței, ar putea închide strâmtorile pentru tranzit dacă Rusia ar întreprinde o acţiune militară împotriva Ucrainei.

„Turcia este autorizată să închidă strâmtoarea pentru toate navele de război străine pe timp de război sau atunci când este ameninţată de o agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul navelor comerciale aparţinând ţărilor aflate în război cu Turcia~, a declarat Yoruk Isik, un analist geopolitic stabilit la Istanbul.

Mediator între Rusia și Ucraina

De asemenea, oficialii din Turcia au declarat un conflict militar este inacceptabil și că orice tendința invazivă a Rusiei ar fi una imprudentă. Legătura principală a Turciei cu Ucraina și Rusia este dată de țărmul comun la Marea Neagră, astfel că orice incursiune violentă ar destabiliza regiunea pontică

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. Țara sa este un partener strategic atât al Rusiei, cât și al Ucrainei, astfel că pentru Erdogan, ambele state „foarte importante”, așa cum declara sub anonimat un presupus oficial turc, care afirma că președintele Erdogan urmează să ceară Rusiei și Ucrainei să adopte o atitudine non-conflict.

Erdogan a efectuat săptămâna trecută o vizită în Ucraina, unde s-a și infectat cu coronavirus. Președintele este acum în izolare, dar se simte bine.

Tensiuni la granița cu Ucraina

Rusia a dislocat peste 120.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, fapt care a îngrijorat Occidentul și NATO. Moscova a negat permanent că ar avea intenția să invadeze Ucraina. În schimb, Moscova cere garanții de  securitate. Mai exact Rusia vrea retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, dar și garanția fermă că Ucraina nu va adera vreodată la alianța NATO.

 

Ne puteți urmări și pe Google News