O vitamină banală este inamicul numărul unu al Omicron. Nimeni nu se aștepta la asta
- Simona Suciu
- 14 februarie 2022, 07:00
Vitamina D și-a dovedit eficiența în lupta împotriva infecțiilor cu coronavirus. Ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, diminuează și riscul apariției unor tipuri de cancer.
Specialiștii au stabilit că vitamina D este esențială în lupta împotriva infecției cu Omicron. Mai exact, această vitamină are un tol crucial în susținerea sistemului imunitar în lupta cu virușii.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și Centrul Medical Galilee (GMC) a arătat că deficiența de vitamina D generează un răspuns imunitar mult mai slab în fața infecției cu coronavirus.
Reduce riscul de spitalizare
Studiul a analizat nivelurile de vitamina D la 1.176 de pacienți care au ajuns în spital în stare gravă, cu un rezultat pozitiv al testului PCR. Dintre aceștia, 52% aveau deficit de vitamina D, cu niveluri sub 20ng/mL.
„Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient sever atunci când aveți lipsă de vitamina D, comparativ cu atunci când nu aveți. Ceea ce vedem atunci când vitamina D ajută oamenii cu infecție cu Covid este rezultatul eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator. Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru tulpinile anterioare.”, a declarat medicul Dror pentru Times of Israel.
Ce alimente puteți consuma
Vitamina D este produsă de corp atunci când este expusă la soare, dar stilul de viață modern arată că oameni petrec mai mult timp acasă în faţa televizorului sau a computerului și aproximativ una din cinci persoane nu se expune la soare. Există și alimente bogate în vitamina D, printre care: păstrăv, ton, lapte, cereale integrale și ouă.
Ajută și la prevenirea cancerului
Un studiu amedican arată că Vitamina D reduce și riscul de cancer. Cercetătorul american Shifeng Mao, din cadrul Cancer Institute Allegheny din Pittsburgh, a raportat rezultate care arată că persoanele cu deficit de vitamina D au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic si, de asemenea, au avut un risc mai mare de cancer intestinal.
Un alt studiu efectuat pe 79.000 de adulți sănătoși care au luat un suplimente de vitamina D timp de cel puțin trei ani a arătat o scădere cu 13% a riscului de a muri de o formă de cancer.
Un al treilea studiu a constatat că administrarea unei capsule zilnice a fost asociată cu o reducere cu aproape 40% a numărului de decese cauzate de cancerul de prostată.