Tensiuni în Ucraina: de la trupele din Belarus la oferta turcă şi la războiul informațional

Tensiuni în Ucraina: de la trupele din Belarus la oferta turcă şi la războiul informațional Sursa: pixabay

Celor aproximativ 100.000 de militari pe care Rusia i-ar avea deja la granița cu Ucraina li s-au alăturat în ultimele zile alți circa 30.000 pe care Moscova i-a trimis în Belarus pentru a participa la exerciții comune în perioada 10-20 februarie.

Este cea mai mare desfășurare militară din ultimii ani, a declarat îngrijorat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care în ajun a văzut cu ochi buni decizia americană de a-și întări contingentul din Europa de Est cu 3.000 de oameni. De asemenea, Canada ia în calcul să trimită trupe suplimentare în zonă, ministrul apărării, Anita Anand, afirmând într-o vizită în Letonia, că cetăţenii canadieni sunt "foarte îngrijorați de amenințările rusești".

Pe fondul tensiunilor din regiune, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a vizitat Kievul și s-a oferit să găzduiască un Summit între Ucraina și Rusia. Erdogan vrea să valorifice relația sa strânsă cu președintele rus, Vladimir Putin, și bunele relații cu preşedintele ucrainean,Volodimir Zelenski pentru a servi drept mediator, dar Turcia, care este membră a NATO, nu s-a aflat în graţiile Kremlinului, mai ales după ce a vândut drone de luptă Kievului - și ieri au semnat un nou acord pentru extinderea producției.

Şi europenii au intensificat contactele în încercarea de a reduce tensiunea din regiune. Cancelarul german, Olaf Scholz, criticat pentru că nu a fost vizibil, a anunțat că se va deplasa "în curând" la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. Acesta în plin război informațional: rușii au anunțat ieri că vor închide birourile postului german Deutsche Welle din capitala lor și că vor retrage acreditările ziariştilor acestui post, după ce autoritatea de reglementare germană a interzis canalului de stat Russia Today (RT) să transmită în limba germană pentru o presupusă lipsă de licență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un alt capitol al războiului informațional, Pentagonul a declarat ieri că are dovezi ale unui plan al Moscovei de a filma un fals atac al unor ucrainni asupra unor ruși pentru a justifica o invazie. "Avem informații că rușii vor dori probabil să fabrice un pretext pentru o invazie", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. "Credem că Rusia va produce un videoclip de propagandă foarte grafic, care să includă trupuri și actori care joacă rolul celor îndoliați și imagini cu locuri distruse", a adăugat acesta.