Inovație în medicină. Problemele de sănătate ale nou-născuților ar putea fi depistate

Inovație în medicină. Problemele de sănătate ale nou-născuților ar putea fi depistateSursa: Pixabay

Bebelușii sunt niște ființe umane extrem de mici, care nu își pot spune durerile. Este greu ca medicii să își de-a seama de ce probleme medicale suferă nou-născuții, însă acest lucru ar putea fi rezolvat. Cercetătorii din Australia au dezvoltat un nou software, o revoluția în industria medicală.

Evoluția tehnologiei ne uimește de cele mai multe ori, însă suntem extrem de recunoscători acestui fenomen atunci când el vine în favoarea omenirii. Cercetătorii australieni au decis să vină în ajutorul medicilor pediatri, așa că au dezvoltat un software cu ajutorul căruia pot fi depistate problemele de sănătate potențial grave ale sugarilor vulnerabili.

Revoluția medicală prezintă practic stetoscoape digitale care permit o scanare avansată a inimii și plămânilor nou-născuților. Acestea ajută la stabilirea unui diagnostic mult mai precis al complicațiilor cardio-respiratorii, conform detaliilor referitoare la această reușită medicală, prezentate în biblioteca digitală IEEE Xplore.

Software-ul a fost conceput de către cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia. Aceștia susțin că invenția poate fi utilizată atât în spitale, cât și acasă la pacient. Este un sistem ușor de utilizat, astfel încât și părinții îl pot folosi. Cercetătorii sunt extrem de mândri de invenția lor și susțin că este un beneficiu pentru țările în curs de dezvoltare sau în regiunile îndepărtate ce dispun de resurse sanitare limitate.

„Software-ul elimină în totalitate zgomotul ambiental din înregistrările toracice, astfel încât sunetele inimii şi plămânilor sunt separate şi foarte clare”, a explicat Faezah Marzbanrad de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Sisteme Informatice al universităţii.

Cercetătorii din Australia nu vin doar cu laude asupra conceptului revoluționar creat de ei, ci vorbesc și despre o serie de factori care pot influența claritatea sunetului. Aceștia pot afecta în mod semnificativ monitorizarea și diagnosticarea.

Atunci când este utilizat acasă, acest software permite părinților să țină sub observație bătăile inimii nou-născutului. În acest mod ei își pot da seama dacă este nevoie de intervenția medicului sau dacă totul este în regulă cu ritmul cardiac al micuțului lor.

„Stetoscopul digital se poate pune pe pieptul unui nou-născut pentru colectarea sunetului”, a precizat Marzbanrad, adăugând că „este nevoie de o plasare foarte precisă pe spate sau pe piept pentru a obţine sunetul de care are nevoie un medic, iar în acest sens software-ul va oferi îndrumări către locul potrivit”.

Software-ul pentru depistarea problemelor cardiace ale nou-născuților va fi pus în vânzare în acest an

Software-ul a fost deja testat în Spitalul de Pediatrie Monash. Ritmul cardiac a 119 nou-născuți prematuri și bebeluși născuți la termen a fost ascultat cu ajutorul stetoscoapelor digitale.

„Sunetele toracice la nou-născuţi sunt foarte greu de evaluat şi de interpretat în special la bebeluşii prematuri şi/sau bolnavi.

Ne bazăm foarte mult pe radiografiile toracice şi pe monitorizarea invazivă a gazelor sanguine... Acest software ne oferă o rezoluţie mult mai bună pentru a interpreta, evalua şi monitoriza afecţiunile la nou-născuţi”, a declarat Atul Malhotra, medic neonatolog și șeful clinicii de neurodezvoltare pediatrică din cadrul spitalului.

Testarea acestui dispozitiv medical continuă  împreună cu un nou hardware pentru stetoscopul digital și urmează să devină disponibil până la jumătatea acestui an.