A explodat bomba despre pensii! Decizie crucială. Când mai pot fi majorate

A explodat bomba despre pensii! Decizie crucială. Când mai pot fi majorateSursa: EVZ

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României nu poate fi renegociat în acest moment, a transmis marți, 1 februarie, Ionuț Stroe, într-un comentariu legat de deciziile pe care liberalii le-au luat în ședința Biroului Executiv. Cu toate acestea, „ar exista spațiu suficient și pentru o eventuală creștere a pensiilor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PNL.

„În acest moment, PNRR nu poate fi modificat și nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriți, din punctul nostru de vedere, o chestiune care este mai degrabă împotriva intereselor noastre ca și stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, după ședința BEx, argumentând poziția liberalilor.

Verdict clar de la PNL! PNRR nu poate fi renegociat până în 2023

„În primul rând, pentru că o modificare a PNRR în acest moment ar implica o întrerupere a exercițiului bugetar, lucru care ar afecta banii pe care îi primi din zona Uniunii Europene în acest moment. PNRR funcționează, deja sunt peste 2 miliarde care au ajuns în România, și în mod clar, dacă am dori o renegociere, am pierde cel puțin pentru anul 2022 o bună parte din acești bani.

În al doilea rând, din punct de vedere procedural, termenul sau borna definită și de comisie în acord cu eventualele modificări ale PNRR este 2023 - prima bornă la care statele pot avea modificări, dar în funcție de modul în care a implementat sau nu angajamentele în anul trecut”, a explicat Ionuț Stroe, adăugând că unul dintre obiectivele pe care și le-a asumat România la Bruxelles este reformarea sistemului de pensii și acordarea veniturilor pe principiul contributivității.

„Există bani pentru mărirea pensiilor, dacă se dorește...”

„9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR în momentul de faţă, este o sumă suficientă. Şi dacă ar fi să facem un calcul simplu în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o eventuală creştere a pensiilor. Dacă e să ne raportăm la recent invocata lege 127 după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB.

Deci există bani acum pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am angajat să o aplicăm. Din punctul nostru de vedere, atât timp cât există bani, nu are niciun rost ca statul să intervină şi să blocheze acest lucru.

Vă mai spun un lucru pe care l-am discutat cu premierul. 9,4% din PIB nu cuprinde şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică. Nu cuprinde sistemul de pensii ocupaţionale, sau pensii speciale. De aici şi spaţiul de manevră pe care îl avem şi, până în 2023, din punctul nostru de vedere, este suficient spaţiu bugetar. Foarte important, 9,4% din PIB în momentul de faţă reprezintă o cifră care poate fi mai mare, dacă ne onorăm angajamentul de a creşte PIB cu 2,4 procente anual de acum înainte. 9,4% ar putea, la anul, să reprezinte mai mult ca sumă decât acum. Dacă vom creşte PIB-ul şi încasările vor fi mai mari, vom avea suficientţi bani pentru a creşte pensiile şi pentru a satisface acest deziderat al tuturor partidelor”, a transmis Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.