Boala tăcută care face ravagii! Te macină precum un cancer. Nu-ți dai seama că o ai

Boala tăcută care face ravagii! Te macină precum un cancer. Nu-ți dai seama că o aiSursa Foto: Arhiva EVZ

Dacă te-ai confruntat vreodată cu depresia, știi că este mai mult decât o stare proastă generală. Acceptarea depresiei ca o boală foarte reală deschide ușa către posibilități de tratament, care pot schimba viața unei persoane în bine.

O nouă formă de neuro-modulație, o terapie de stimulare neinvazivă, ajută pacienții cu depresie severă să se simtă mai bine și chiar îi vindecă. Cunoscut sub numele de Terapia de neuro-modulare Stanford (SNT), tratamentul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Stanford.

Echipa a efectuat recent un studiu asupra SNT, iar rezultatele au fost publicate în The American Journal of Psychiatry. Descoperirile au fost, cel puțin, impresionante.

Ce este neuro-modularea - remediul viitorului pentru bolile neuro-degenerative și alte disfuncții cerebrale

Neuro-modularea este o terapie de recuperare acceptată pe scara din ce în ce mai largă pentru tratarea tulburărilor neurologice și psihiatrice, iar limitările existente până acum în administrarea ei (ca, de exemplu, invazivitatea procedurilor de conectare a electrozilor direct la creier sau incapacitatea ei de a ținti structuri cerebrale de profunzime) par a fi depășite de dispozitivul creat de Laboratorul de Comunicare Tactica și Neuro-reabilitare de la Universitatea din Wisconsin.

Acesta pare a fi începutul unei noi ere în domeniul neurologiei, oferind mari speranțe celor care suferă de diverse tulburari ale funcției cerebrale, fie ele cauzate de boli neuro-degenerative și cardio-vasculare sau de traume.

În termeni largi, neuro-modularea este un tratament neinvaziv. Implică stimularea electrică care se aplică unor zone specifice ale corpului, modificând activitatea nervoasă. Scopul este de a ajuta sistemul nervos să revină la funcționarea normală. Pentru a trata depresia cu neur-modulație, medicii aplică stimulare magnetică în anumite zone ale scalpului.

Testarea terapiei

Pentru a testa eficacitatea SNT, cercetătorii Stanford au recrutat 29 de participanți cu depresie rezistentă la tratament. Aproximativ jumătate dintre participanți au primit SNT, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo. Nici cercetătorii, nici participanții nu știau care subiecți au primit terapia reală.

La efectuarea terapiei, au aplicat 1.800 de pulsuri pe sesiune. Deși sunt substanțial mai multe impulsuri la un moment dat, în comparație cu stimularea magnetică tradițională - care utilizează 600 de impulsuri pe sesiune - studiile anterioare au arătat siguranța și eficacitatea acestei creșteri.

Noua terapie a fost un succes

Terapia de neuro-modulație de la Stanford a eliminat depresia la aproape 80% dintre participanții care au primit-o. Cercetătorii au folosit mai multe metode de evaluare pentru a diagnostica participanții ca lipsiți de depresie pentru a determina cu exactitate succesul tratamentului. Mai bine, efectele au fost de lungă durată. „Creierul meu a fost repornit”, a spus un pacient care a primit tratamentul. „Este ca și cum acest nor de depresie ar fi fost îndepărtat” .

Rata de succes a SNT este mult mai bună decât cea a stimulării magnetice trans-craniene (TMS) aprobată de FDA. Cu toate acestea, Food and Drug Administration (FDA) încă nu l-a aprobat, chiar dacă TMS necesită mult mai multe ședințe pentru a avea efect, după care doar aproximativ o treime dintre pacienții care îl primesc intră în remisie.

Noua formă de neuro-modulație de la Stanford este un pas remarcabil înainte, dar este important să știți că nu este un remediu și nu va funcționa în același mod pentru toată lumea. În timp ce mulți participanți la studiu sunt încă în remisie, unii au recidivat după câteva săptămâni.

Totuși, rezultatele sunt foarte încurajatoare. Avem un drum lung de parcurs în ceea ce privește combaterea stigmatizării sănătății mintale, dar planurile de tratament concrete, cum ar fi neuro-modularea, oferă o mare speranță pentru viitor, scrie womansworld.com.

Ne puteți urmări și pe Google News