Riscul unui război agravează criza energetică. Alternativele Europei la gazul rusesc

Riscul unui război agravează criza energetică. Alternativele Europei la gazul rusescSursa: arhiva EVZ

Europa va fi aprovizionată cu gaze naturale din surse alternative, dacă Rusia, principalul furnizor va invada Ucraina și va opri livrările, așa cum este de așteptat.

Rusia este cel mai important furnizor de gaze pentru țările de pe continentul european. Iar o mare parte din livrări, aproximativ 30% trec prin conductele amplasate pe teritoriul ucrainean. În aceste condiții, odată cu creșterea tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, au crescut și temerile cu privire la agravarea crizei gazelor.

De altfel, în această perioadă, prețurile la gaz de pe piața europeană au depășit toate recordurile, iar europenii suportă costuri din ce în ce mai mari. În ultimul an, Rusia a exportat cu un sfert mai puțin decât în mod normal. Iar în aceste condiții, liderii europeni se tem că o invazie a Ucrainei ar putea aduce și o catastrofă energetică.

În acest context, reprezentanții Casei Albe au anunțat că pregătesc o înțelegere care va garanta că Europa nu va rămâne fără gaze în această iarnă. Mai multe state producătoare sunt pregătite să livreze gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa.

Unul dintre principalii furnizori ar putea fi Qatarul, al doilea cel mai mare exportator de GNL din lume, după Australia. Micuțul emirat este un aliat important al Occidentului și a furnizat GNL Marii Britanii și altor țări europene de mulți ani. Gazele sunt transportate cu vase-cisternă. către terminalele din porturile europene. Un alt furnizor ar putea fi Libia, un stat mult mai apropiat de Europa, arată o analiză The Guardian.

Sursă: Benjamin Vess | Dreamstime.com

Americanii sunt interesați ca Europa să scape de dependența de Rusia

De altfel, și producătorii din Statele Unite sunt dispuși să joace un rol în creșterea rezervelor de gaze naturale lichefiate a Europei. În ultima lună, o cantitate record de GNL livrată de Statele Unite a ajuns în porturile europene.

De altfel, americanii sunt foarte interesați ca Europa să nu mai fie dependent de gazele rusești și de proiectul Nord Stream 2, foarte important pentru Rusia. În prezent, Rusia livrează în jur de 230 de milioane de metri cubi de gaz Europei în fiecare zi. Iar o cantitate importantă din acestea, aproape o treime tranzitează Ucraina.

sursa: arhivă EVZ

Ce planuri are Rusia

În aceste condiții, experții nu exclude ca autoritățile de la Moscova să oprească livrările. Singurele puncte de divergență pe acest subiect fiind legat de cantitate, În vreme ce unii cred că vor fi oprite toate livrările de gaze, alții susțin că este vorba doar despre cele furnizate prin Ucraina. E drept că mai sunt și dintre cei care susțin că Rusia va continua să furnizeze gaze, una dintre principalele sale surse de venit.

„Dacă Rusia folosește exporturile de gaze ca pe o armă, cât de mult ar fi dispuși să perturbe rețeaua de energie. E greu de făcut un astfel de scenariu”, a spus Helima Croft, un manager al băncii de investiții RBC Capital.

Foreign Policy: Occidentul a căzut în capcana lui Putin

Sursa: Arhiva EVZ

Cât de mult va conta ajutorul SUA

Se pune întrebarea dacă SUA va putea livra destule gaze pentru a atenua orice perturbare a livrărilor de gaze rusești. Rezervele la un nivel scăzut din cauza efectelor pe care le produce pandemia de coronavirus asupra ecoomiei mondiale.  SUA poartă discuții cu furnizori din toată lumea pentru a evita situația în care va trebui să se bazeze pe un singur producător. Pe de altă parte se caută multe surse care să aprovizioneze cu gaz Europa în cantități individuale mai mici.

Qatarul produce în acest moment 77 de milioane de tone pe an de GNL, dar a contractat deja în jur de 97 de milioane de tone clienților din Asia, Europa și Kuweit. Există posibilitatea ca o parte din livrările destinate Asiei să fie trimise în Europa datorită temperaturilor ridicate din regiunea continentului asiatic. Acet lucru va fi posibil în contextul unei cereri mai mici la gaze de pe continentul asiatic.

Ne puteți urmări și pe Google News