Umilință cruntă față de acești pensionari. Au fost lăsați de izbeliște, dosarele sunt blocate

Umilință cruntă față de acești pensionari. Au fost lăsați de izbeliște, dosarele sunt blocatePensionari. Sursa foto: arhiva EVZ

Pentru românii care lucrează în străinătate obținerea unei pensii în țară echivalează cu o misiune aproape imposibilă. Aceasta din cauza birocrației din sistem care prelungește la infinit termenele pentru emiterea unei decizii de pensionare.

În vreme ce politicienii varsă lacrimi de crocodil pentru seniori – așa cum îi numesc mai nou pe pensionari – în realitate aceștia sunt lăsați de izbeliște. Cel puțin pe cei care au fost nevoiți să-și caute norocul pe meleaguri străine.

După ce au muncit ani de zile în condiții dificile, printre străini și au trimis milioane de euro în țară, susținând o economie pusă la pământ de aceeași clasă politică, românii din diaspora sunt umiliți și batjocoriți când își cer drepturile legale.

Românii din străinătate care vor să iasă la pensie așteaptă cu anii să-și primească decizia care le-ar permite să se bucure de o bătrânețe liniștită. Aceasta din cauza birocrației din sistemul de pensii. Sperând că așa vor avea mai mult noroc și îi vor determina pe funcționarii Ministerului Muncii să urgenteze procedurile, mulți vin în țară. Își cheltuie banii și timpul așteptând pe la ghișee, în fața unor funcționari care ridică din umeri a neputință.

Dosarele sunt blocate, însă, din cauză că nu are cine să le proceseze, iar documentele sunt plimbate dintr-un județ în altul. În acest timp, viitorii pensionari așteaptă o decizie care nu mai vine. Despre drepturile pe care le au de încasat, nici pomeneală. Durata procesării unui dosar de pensionare pentru un român care a lucrat în străinătate a crescut de la două luni la doi ani, după cum arată Știrile Pro Tv.

Sursa foto: EVZ

Șeful Casei de pensii ridică din umeri

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, recunoaște că sistemul este foarte greoi și dă vina pe lipsa digitalizării. O soluție ar fi Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)prin care au fost alocate 100 de milioane de euro pentru digitalizare. Însă, acesta este un proiect de viitor și, având în vedere experiența din trecut, cine știe dacă va fi transpus vreodată în realitate.

„Ar fi mai facil dacă am fi la un nivel avansat de digitalizare astfel încât dacă bagi un cod numeric personal să-ți se adune automat vechimea, în 3 secunde, din 7.000 de locuri, unde ai. În momentul de față, nu putem să facem lucrul ăsta. Oricât se face, eu nu pot să revoluționez țara asta pentru că eu trebuie să interconectez cu alte instituții”, a afirmat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, conform sursei citate mai sus.

Sursa: arhiva EVZ

Campionul întârzierilor la procesarea dosarelor de pensie

În urmă cu doi ani, în noiembrie 2019, la nivelul caselor județene de pensii erau peste 40.000 de dosare internaționale de pensie nesoluționate. Toate aveau întârzieri mai mari de șase luni. Cel mai mare număr de dosare nesoluționate s-a înregistrat în noiembrie 2019, arată Știrile Pro TV. La acel moment, în fruntea Ministerului Muncii  s-a aflat actualul ministru, Marius Budăi. Odată cu revenirea la minister, același politician plânge de mila pensionarilor și se autoproclamă „nepotul a peste cinci milioane de bunici”. În realitate, însă...

„Eu am o vorba, sunt cel mai bogat nepot din România, am peste 5 milioane de bunici, iar acest lucru mă responsabilizează. Știți câți seniori se încadrează la acea măsură de ajutor social? O să va cruciți, 2,5 milioane. Iar noi punem în PNRR să avem un impact de doar 9,4% cu plata pensiilor, să îi ținem pe acești oameni săraci. O altă măsură propusă este să creștem pragul de compensare a medicamentelor cu 90%, tot pentru acești oameni”, spunea ministrul, zilele trecute.

Doar că acestea sunt simple declarații cu caracter electoral, în vreme ce realitatea este cea de la ghișee, unde „bunicii” lui Budăi sunt lăsați să aștepte cu anii până primesc decizia de pensionare.

Ne puteți urmări și pe Google News