Lovitură pentru cei cu două doze de Pfizer! Ce s-a descoperit în plasma recoltată
- Antonia Hendrik
- 21 ianuarie 2022, 07:30
Un mic studiu preliminar de laborator a arătat că nivelurile de anticorpi neutralizanți Omicron la persoanele vaccinate cu vaccinul rusesc Sputnik V nu a scăzut la fel de mult ca la cei cărora li s-a administrat Pfizer.
Acest studiu ruso-italian, finanţat de Fondul rus de investiţii directe, care comercializează vaccinul Sputnik V în străinătate, a comparat eșantioane de plasmă prelevate de la persoane vaccinate cu diverse seruri anti-COVID-19. Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul Spallanzani din Italia şi de la Institutul Gamaleya din Moscova.
Sputnik V demonstrează o protecție puternică împotriva variantei Omicron
Potrivit autorilor studiului, eşantioanele recoltate la un interval de 3-6 luni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au arătat că nivelurile de anticorpi detectate la persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Sputnik V erau mai rezistente la Omicron decât cele observate la persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.
Cercetarea a fost realizată pe 51 de persoane care au primit două doze de vaccin Sputnik V şi 17 persoane vaccinate cu două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech; Astăzi, necesitatea vaccinării cu cea de-a treia doză (booster) este evidentă, au declarat autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate pe 19 ianuarie.
Studiul preliminar, care urmează să fie examinat de alţi cercetători independenţi (procedura peer-review), a arătat că anticorpii neutralizanţi specifici împotriva Omicron au fost detectaţi în plasma recoltată de la 74,2% dintre persoanele vaccinate cu Sputnik V şi la 56,9% dintre persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.
O doză booster a vaccinului Sputnik Light induce o reacţie imunitară mai puternică anti-Omicron
Un studiu preliminar realizat de Institutul Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul Sputnik V, a arătat că o doză booster a vaccinului Sputnik Light induce o reacţie imunitară mai puternică împotriva variantei Omicron decât schema iniţială cu două doze a vaccinului Sputnik V.
Varianta Omicron a ridicat numărul cazurilor de COVID-19 la niveluri record în mai multe ţări din Europa Occidentală şi în Statele Unite. Această variantă a început abia de curând să se răspândească în Rusia, unde numărul total al cazurilor de COVID-19 la nivel naţional a ajuns marţi la 38.850, în creştere faţă de ziua precedentă, când numărul infectărilor a fost de 33.899.
Rusia a confirmat în mod oficial până acum puţin peste 1.600 de infectări cu varianta Omicron şi şi-a mobilizat sistemul de sănătate pentru a limita creşterea numărului de cazuri de COVID-19, însă autorităţile sanitare au anunţat că numărul infectărilor provocate de Omicron este în realitate mult mai mare, relatează rdif.ru.