Bem otravă zilnic! Descoperire terifiantă. Toți oamenii încep ziua cu așa ceva
- Sabina Popescu
- 20 ianuarie 2022, 12:24
Consiliul Consumatorilor a detectat o substanță cancerigenă în peste 95% dintre probele de cafea analizate. Este vorba despre acrilamida genotoxică cancerigenă, care a fost regăsită în 47 din 49 de mostre de cafea, cel mai ridicat nivel de substanță fiind remarcat la cafeaua de tip instant.
Consiliul Consumatorilor din Hong Kong a lansat un nou avertisment! Organismul de supraveghere a consumatorilor chinezi a studiat mostre de cafea cumpărate de populație, aparținând unor diverse companii.
Marca de cafea solubilă cu cea mai mare cantitate de acrilamidă detectată a fost „Taster's Choice (Nestle) Original Soluble Coffee”, care a prezentat 790 micrograme de substanță cancerigenă pe kilogram.
Substanță cancerigenă detectată în cafea
Consiliul Consumatorilor chinezi a transmis luni, 17 ianuarie, că a testat 49 de tipuri diferite de produse de cafea de pe piață și a găsit acrilamidă cancerigenă genotoxică în 47 de mostre. Mostrele testate au inclus cafea instant, cafea boabe, capsule și pudră.
Acrilamida, o substanță cancerigenă genotoxică și neurotoxică, este un poluant produs din aminoacizi liberi și prin reducerea zaharurilor din alimente la temperaturi ridicate. Expunerea prelungită la doze mari de acrilamidă poate crește riscul de cancer.
„Deși conținutul de acrilamidă din cafea este relativ mai mic decât cel al alimentelor prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți și cartofii prăjiți, consumatorii ar trebui să fie atenți la cantitatea și frecvența de consum atunci când beau cafea pentru a reduce aportul de acrilamidă”, a declarat Nora Tam Fung-yee, președinta comitetului de cercetare și testare al consiliului.
Ferește-te de cafeaua instant!
Cafeaua instant a avut cel mai mare conținut de acrilamidă pe kilogram, variind între 160 și 790 micrograme, în timp ce alte tipuri de cafea conțineau între 53 și 240 micrograme de substanță.
Niveluri relativ ridicate de acrilamidă, cuprinse între 580 și 680 micrograme, au fost detectate în următoarele tipuri de cafea:
- Tesco Gold - Rich & Smooth Freeze Dried Instant Coffee;
- M&S Food Italian Style Instant Coffee;
- Meadows Gold Roast - Freeze Dried Instant Coffee;
- Select Instant Coffee - Classic.
Cum se apară reprezentanții societăților comerciale
Solicitați de jurnaliștii South China Morning Post să comenteze situația cu pricina, reprezentanții Meadows au declarat că produsele sale sunt conforme cu legile și cerințele actuale din Hong Kong.
Agenții Nestle au transmis că produsele lor sunt conforme cu reglementările actuale din Hong Kong și internaționale, respectând totodată standardele stricte de siguranță și calitate ale companiei.
Compania a declarat că conținutul de acrilamidă detectat în produsele sale a fost mai mic decât nivelurile de siguranță de referință stabilite la nivel european, care prevăd un maxim de 400 micrograme pe kilogram de acrilamidă pentru cafeaua prăjită și 850 micrograme pentru cafeaua instant.
Și cafeaua Starbucks este periculoasă
Produse populare de la mărci de uz casnic, precum Pacific Coffee Espresso Blend și Starbucks Espresso Roast Coffee Capsules conțineau 140 și, respectiv, 100 de micrograme.
Doar două produse, Toraja Drip Coffee de la OPAL Coffee și TCA House Blend Specialty Coffee Capsules de la The Coffee Academics, nu conțineau nicio urmă de substanță chimică.
„[Cele două produse au reflectat] faptul că este fezabil ca producătorii să reducă posibila formare de acrilamidă în timpul diferitelor etape de producție a produselor de cafea, de la selectarea ingredientelor brute la prăjire și procesare”, a declarat Nora Tam Fung-yee, președinta comitetului de cercetare și testare al consiliului chinez, adăugând că în prezent nu există reglementări pentru nivelurile de acrilamidă din alimente în Hong Kong.
Mesajul Consiliului Consumatorilor din Hong Kong
De asemenea, Tam a îndemnat producătorii de cafea să își revizuiască ingredientele brute și procesul de producție pentru a reduce la minimum formarea acrilamidei în timpul procesului de prăjire, pentru a spori siguranța alimentară, în timp ce consumatorii au fost încurajați să citească cu atenție descrierile produselor de pe ambalajele cafelei.
Un studiu anterior privind dieta generală, efectuat la nivelul întregului oraș și realizat de Centrul pentru Siguranța Alimentară, a arătat că riscul pentru sănătatea adulților expuși la acrilamidă din cauza consumului de cafea era mic, potrivit poziției Consiliului Consumatorilor chinezi.
Dar Gilly Wong Fung-han, directorul executiv al consiliului, a declarat că persoanele care continuă să bea cafea în exces ar putea avea probleme de sănătate pe termen lung.
„Din punctul nostru de vedere, trebuie să prezentăm cât mai multe informații posibile consumatorilor pentru ca aceștia să facă alegeri, chiar dacă acele produse [par] să respecte reglementările”, a spus ea.