Alertă maximă la granița României. Ungaria a tras semnalul de alarmă. Zone de supraveghere pe o rază de 10 km

Alertă maximă la granița României. Ungaria a tras semnalul de alarmă. Zone de supraveghere pe o rază de 10 km Sursă: Arhivă EVZ

Amenințare la granița româno-maghiară din nord-estul Ungariei. Autoritățile au lansat un mesaj de avertisment după ce rata mortalității a înregistrat creșteri semnificative. A fost instalată „zonă de protecție” pe lungimea a trei km și o „zonă de supraveghere” de 10 km în jurul regiunii cu pricina.

37.000 de păsări de curte sunt „în curs de sacrificare”, a anunțat Autoritatea alimentară din Ungaria, Nébih, după ce un nou focar de gripă aviară a fost depistat la o fermă de rațe din Csengerújfalu, în apropiere de granița româno-maghiară din nord-estul Ungariei.

Vestea vine chiar după ce specialiștii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au instituit starea de alertă epizootică pentru aplicarea măsurilor de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, după înregistrarea cazurilor din Ungaria, la 10 km de România.

Peste 50 de focare de gripă aviară în Ungaria

Conform ultimei poziții a celor de la DSVSA Bihor, în Ungaria au fost confirmate 53 de focare de boală. Dacă luăm în calcul și anunțul privind ferma de rațe din Csengerújfalu, vorbim despre 54 de focare de gripă aviară.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul anului 2021 a mai fost identificat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă în localitatea Biharugra, din judeţul Bekes, districtul Sarkad. Pentru acesta a fost stabilită o zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020. Ea cuprinde 6 localităţi din judeţul Bihor: Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit şi Sânicolaul Român.

În prezent este necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploataţiile din judeţul Bihor.

„Zone de protecție” și „zone de supraveghere” pe o rază de 3, respectiv 10 km

După ce ferma de rațe din Csengerújfalu a înregistrat o rată crescută a mortalității în rândul păsărilor, iar consumul de hrană și apă a scăzut, autoritatea alimentară ungară a instalat o „zonă de protecție” de 3 km și o „zonă de supraveghere” de 10 km în jurul fermei.

Potrivit anunțului făcut de Nébih și citat de hungarytoday.hu, autoritatea română pentru sănătatea animalelor a fost avertizată cu privire la acest demers.

În județul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, în aproximativ 40 de localități au fost impuse diverse măsuri de protecție din cauza gripei aviare. Reprezentanții Nébih au făcut apel la fermieri să respecte reglementările relevante.