Se dă Ordonanță de Urgență. Calvarul a milioane de români ia sfârșit. Se întâmplă miercuri, 19 ianuarie

Se dă Ordonanță de Urgență. Calvarul a milioane de români ia sfârșit. Se întâmplă miercuri, 19 ianuarie Sursa: arhiva EVZ

Furnizorii de energie vor fi obligați prin lege să refacă facturile eronate transmise clienților fără să perceapă penalități sau să inițieze demersuri în vederea debranțării acestora.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că în următoarea ședință, de miercuri, Guvernul va adopta o nouă ordonanță de urgență menită să asigure protecția consumatorilor casnici. Proiectul de act normativ a fost inițiat de Ministerul Muncii și va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite eronat de furnizori. De asemenea, aceștia nu vor mai putea percepe penalități de întârziere pentru facturile neplătite la termen și nici nu vor putea iniția demersuri pentru debranșarea acestora.

Virgil Popescu a precizat că, conform informațiilor prezentate de ANPC, într-o astfel de situație sunt aproximativ un milion și jumătate de facturi la energie emise greșit. Astfel, furnizorul nu a mai aplicat și compensarea prevăzută de lege.

„Acolo vrem să introducem, mâine, în şedinţa de Guvern, obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci este pe ordinea de zi acea Ordonanţă a Ministerului Muncii”, a spus Virgil Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Arhivă EVZ

Câte facturi au fost emise eronat

Ministrul Energiei a mai precizat că aceste prevederi vor fi aplicate în cazul tuturor facturilor care au fost emise eronat. Vor fi analizate inclusiv facturile emise în luna noiembrie sau decembrie.

Ministrul a mai spus că acei clienți care au plătit facturile emise greșit vor primi banii înapoi, dacă suma este mai mare de 100 de lei. În cazul în care valoarea este mai mică, diferența se va reduce din următoarea factură.

„Ar trebui ca în termen de cinci zile să primească banii înapoi, dacă suma este mai mare de 100 de lei, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul apreciază că situația s-a simplificat

Virgil Popescu a subliniat că în ședința coaliției au fost simplificate procedurile de compensare pentru facturile la energie. El a precizat că nici un român nu va plăti un preț mai mare la factura de energie, dacă va consuma mai puțin de 500 de kw.

„Lucrurile sunt foarte simple, în urma deciziei de aseară. Practic, niciun român nu va plăti, dacă va consuma mai mult de 500 de kw (..) , mai mult de 80 de bani pe kw, şi cei care consumă până în 500 de kw vor plăti fix 68 de bani pe kw. Deci, lucrurile sunt simple (…) Vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă”, a afirmat Virgil Popescu.