Marele cutremur nu va ocoli România! Ăsta e momentul la care se poate produce. Detaliul bizar observat recent

Marele cutremur nu va ocoli România! Ăsta e momentul la care se poate produce. Detaliul bizar observat recentSursa: Arhiva EVZ

Un specialist de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a vorbit despre activitatea seismică ridicată înregistrată în România în ultimele zile.

Mihai Diaconescu, fizician în cadrul la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a vorbit despre intensa activitate seismică din zona Vrancea și despre posibilitatea ca țara noastră să fie lovită de un cutremur de proporții. În ultimele 48 de ore, în România s-au înregistrat două mișcări seismice demne de consemnat: una de 4 grade pe scara Richter și cealaltă de 4,3 grade.

Cât de expusă este România unui cutremur de mari dimensiuni

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade”, a afirmat fizicianul Mihai Diaconescu la România TV.

Subiectul unui mare cutremur a fost abordat și de profesorul Gheorghe Mărmureanu. „Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a spus Mărmureanu.

„A fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni”

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a mai declarat specialistul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News