Atenție, nu luați aceste medicamente dacă sunteți asimptomatici. Au efecte dezastruoase

Atenție, nu luați aceste medicamente dacă sunteți asimptomatici. Au efecte dezastruoase Sursă foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila a vorbit despre lipsa antiviralelor anti-Covid, dând garanții că în cel mai scurt timp vor fi puse la dispoziția pacienților, în afară de Favipiravir, existent deja, Molnupiravir şi Paxlovid. Însă, atenție. Nu trebuie luate după ureche.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în această seară că numărul noilor infectări este în creştere, dar vestea bună este că procentul de cazuri grave, care necesită internarea, rămâne mic.

Alexandru Rafila: „Mai așteptam o săptămână-două să vedem ce se întâmplă pe secțiile AȚI, pentru că sunt decalaje între diagnosticare și momentul agravării. Avem 200-250 de persoane internate acum, deci un procent mic. La nivel național avem un procent de spitalizare de aproximativ 16%. În total avem circa 25.000 de paturi, AȚI și normale. La AȚI avem în jur de 450 de internați. Se întâmplă ca peste tot, cazuri multe, dar majoritatea tratate în ambulatoriu.

Un element este evoluția tulpinii Omicron, al doilea este capacitatea de identificare precoce și tratare, astfel încât să evităm un număr mare de victime, ca în valul 4. Vaccinare, măsuri de distanțare și folosirea măștii, acestea sunt măsurile. Am și luat această decizie privind măștile medicinale, care, ca orice măsură, a fost și contestată. Recomandăm utilizarea acestor măști, atât la exterior cât și la interior, dar fără să fim stupizi, a declarat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Rafila: Avem Favipiravir şi negocieri accelerate Molnupiravir şi Paxlovid

Alexandru Rafila a mai spus că mai sunt și antiviralele extrem de importante mai ales la începutul bolii şi pot fi luate doar cu recomandarea medicului.

Şi continuă: „Avem o negociere accelerată cu producătorii de antivirale inovative. Încercam a le putem utiliza cât mai repede. Noi avem 3 antivirale, am pus la dispoziția publicului și un material informativ. Avem Favipiravir, există Molnupiravir și Paxlovid, dezvoltat de Pfizer. Dacă în cazul Favipiravir efectul este doar reducerea duratei bolii, dar nu influențează mortalitatea și formele grave, iar cele inovative sunt dovezi solide ca reduc semnificativ atât mortalitatea cât și formele grave, a declarat ministrul Sănătăţii.

Atenţie! Pacienții asimptomatici nu trebuie să ia aceste pastile și în niciun caz nu trebuie luate preventiv

Doctorul Rafila a mai spus că aceste antivirale nu pot fi luate după ureche, ele trebuie administrate doar după evaluarea persoanei, iar dacă comorbiditățile exista, atunci nu se califică. Dacă terapia se poate face în spital sau în centrele de evaluare, care sper să fie operaționalizate săptămâna viitoare, există și posibilitatea prescrierii Favipiravir în sistem ambulatoriu, dar tot după evaluare. Ele vor putea fi luate din farmacii doar cu rețeta, care se reține în farmacie. Vrem să dezvoltăm un sistem care să prevină abuzul, pentru că efectul lor este foarte serios și poate avea reacții adverse serioase.

Întotdeauna antiviralele au efecte adverse, pentru că poate să afecteze foarte serios spermatozoizii, ovulele. Nu infertilitate, ci efecte asupra unei potențiale sarcini, iar efectul acesta durează circa o săptămână de la încheierea administrării. Apoi sunt efecte hepatotoxice, creșterea transaminazelor sau apariția icterului”, a concluzionat medicul Rafila la Digi24.