Pe picior de război. România „gazda” duelului diplomatic dintre SUA și Rusia

Pe picior de război. România „gazda” duelului diplomatic dintre SUA și Rusia Sursa: Arhiva EVZ

Dispută diplomatică online chiar de pe teritoriul României, între Statele Unite și Rusia. Ambasadele celor două superputeri de la București s-au contrat chiar după discuțiile la nivel înalt între cele două țări.

Totul a început de la o postare a Ambasadei Americane, care a condamnat „invaziile" Rusiei în Moldova, Georgia și Ucraina. La scurt timp, a venit și reacția diplomației de la Moscova.

Contre pe rețelele de socializare între SUA și Rusia

„Rusia a invadat Republica Moldova... și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia... și nu a mai plecat. Rusia a invadat Ucraina... și nu a mai plecat. Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, a postat pe Twitter Ambasada SUA la București, miercuri seară, după finalizarea unei noi runde de negocieri NATO-Rusia de la Bruxelles.

Răspunsul ambasadei Rusiei la București nu s-a lăsat așteptat, replica venind pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vă propunem să luaţi cunoştinţă de un articol despre modul în care Armata Americană ”protejează pacea și libertatea” în Afganistan, Irak, Siria: ”Potrivit organizației nonprofit Airwars, SUA au condus peste 91.000 de atacuri aeriene în 7 zone majore de conflict din 2001, care s-au soldat cu cel puțin 22.000 de civili uciși, însă numărul victimelor ar putea fi de 48.000”. (...) ...în cadrul Operațiunii Haymaker care a durat 2 ani, între 9 și 10 afgani au fost uciși de atacurile cu drone americane, fiind victime colaterale. Pentru SUA, acesta a fost un cost acceptabil.”

Duelul diplomatic are loc după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii 2 ani și în contextul existenței a 2 focare de conflict active pe teritoriul exsovietic, în Ucraina și Kazahstan”, informează realitatea.net.

Discuțiile din cadrul Consiliului NATO-Rusia s-au încheiat în coadă de pește

La finalul discuțiilor din cadrul Consiliului NATO-Rusia, organizat miercuri la Bruxelles, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a dezvăluit că nu va retrage trupele de la granița cu Ucraina, în timp ce reprezentanții SUA au transmis că diferențele de opinie cu privire la acest subiect nu vor fi ușor de rezolvat.

Americanii nu sunt de acord cu oprirea extinderii NATO în Europa de Est, iar rușii au precizat că în acest context se gândesc dacă mai are rost să continue negocierile și iau în calcul să ia anumite „măsuri tehnico-militare”, fără a preciza însă care ar fi acestea.