Dai 2 lei pe o cafea? Mai bine renunți! Pericole multiple pentru sănătate
- Daniel Teodoreanu
- 11 ianuarie 2022, 07:49
Dacă ești unul dintre fanii cafelei ieftine, de la automat, n-ar fi rău să te gândești de două ori înainte de a da doi lei pe un pahar. Cafeaua de la automat conține mai multe chimicale care pot avea efecte devastatoare asupra organismului.
Conform jurnaliștilor de la cotidianul Bună Ziua Iași, aproape orice tip de cafea de la automat afectează atât ficatul, cât și rinchii. Și asta nu este tot. Se pare că această cafea afectează și imunitatea.
În acest context, cei care administrează automate de cafea au fost obligați de mai mulți ani să afișeze ce conține cafeaua care, în funcție de zonă, costă între 2 și 3 lei.
„Așa am aflat că populara cafea cu lapte (caffe latte) conține apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) și urme de soia. Aceleași substanțe se regăsesc și espresso machiatto.
În capuccino apar și alte ingrediente, printre care un agent de îngroșare (carboximetilceluloză) din care se face hârtia! Un espresso de la automat conține 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se folosește cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu.
Cei care au probleme cu rinichii ar trebui să fie mai atenți
Cei care beau două cafele de la automat într-o zi depășesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi″, se arată pe bzi.ro.
Caffe Latte este originară din Italia și este compusă din espresso și lapte fierbinte sau rece. În funcție de gusturi, îndulcirea este opțională. Multi dintre cei care se ocupă de vânzarea unei astfel de cafele susțin că o proporție ideală ar fi o treime espresso și două treimi lapte.
Totuși, se întâmplă adesea să apară diferențe legate de cantitățile ideale. Gustul unei astfel de cafele este blând, delicat, iar italienii o consumă doar la micul dejun.
Espresso este o cafea concentrată, cu o aromă intensă. Ea este pregătită sub presiune într-un aparat special. În prim-plan apare celebrul espressor. Și ea a fost preparată pentru prima dată în Italia, iar numele provine de la timpul rapid de pregătire.