Interviul Ambasadorului Republicii Kazahstan în România E. S. Dl Nurbakh Rustemov cu privire la situația din Kazahstan
- Ștefan Dumitru
- 10 ianuarie 2022, 12:45
Q: Kazahstanul este principalul partener al României în Asia Centrală, iar situațiile petrecute în ultimele zile sunt îngrijorătoare pentru poporul român. Kazahstanul are un teritoriu mare cu un potențial uriaș de resurse naturale și are un popor prietenos cu peste 130 de naționalități care trăiesc în pace.
Excelență, puteți descrie care a fost începutul dialogului dintre poporul și guvernul Kazahstanului?
A: Pe 2 ianuarie 2022, în regiunea Mangystau din vestul Kazahstanului au început demonstrațiile împotriva creșterii prețurilor cu amănuntul la gazul petrolier lichefiat. Protestatarii au cerut reducerea lor la nivelul anterior și soluționarea mai multor probleme socio-economice.
La instrucțiunile Președintelui, Guvernul Republicii Kazahstan a răspuns prompt solicitărilor cetățenilor și a luat măsuri pentru reducerea prețurilor la gaze și a impus un moratoriu asupra creșterii prețurilor pentru produsele alimentare, combustibilii și utilități, importante din punct de vedere social..
Trebuie să subliniez faptul că toate persoanele reținute anterior în timpul acțiunilor neautorizate au fost eliberate.
După ce au fost îndeplinite cererile protestatarilor din regiunea Mangystau, în toate marile orașe ale țării au început demonstrații cu revendicări similare.
Pe 4 ianuarie 2022, președintele Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev a îndemnat cetățenii să nu cedeze provocărilor pe fondul mitingurilor împotriva creșterii prețurilor la gaze și să depună eforturi pentru încredere și dialog reciproc. Președintele a instruit Guvernul Republicii Kazahstan și autoritățile locale să găsească soluții pașnice la probleme prin dialog cu toate părțile interesate, bazat pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
Aceste acțiuni au demonstrat o voință politică clară și o dorință de a soluționa disputele prin dialog, confirmând angajamentul autorităților față de conceptul de „stat care ascultă”.
Q: Sunt de acord că acesta este un dialog normal ca în orice țară democratică. Care a fost începutul tulburărilor în Almaty?
A: Da, acesta a fost dialogul constructiv. Din păcate, protestele din mai multe orașe mari au fost folosite de grupuri teroriste, extremiste și criminale pentru a escalada situația și acțiunile violente. În acest sens, Președintele a dispus luarea de măsuri urgente pentru prevenirea revoltelor și a instituit starea de urgență în toată țara.
În ciuda măsurilor luate, escaladarea în continuare a violenței a fost cauzată de atacuri armate masive asupra instituțiilor administrative, secțiilor de poliție, bazelor militare, civililor, inclusiv lucrătorilor medicali, pompierilor și jurnaliștilor.
Cea mai dificilă situație s-a manifestat în orașul Almaty, unde teroriștii au ocupat primăria, reședința locală a președintelui Republicii Kazahstan, departamentele de poliție ale orașului, Comitetul pentru Securitate Națională, Parchetul, studiourile unor companii de televiziune și radio.
Teroriștii au ocupat, de asemenea, Aeroportul Internațional Almaty cu aeronave locale și străine cu pasageri la bord.
Analiza situației a arătat că Kazahstanul a fost supus agresiunii armate de către grupuri teroriste bine coordonate instruite în străinătate. Conform datelor preliminare, există persoane printre atacatori care au experiență de participare la luptă în "puncte fierbinți" din partea grupurilor islamiste radicale. Grupurile teroriste au apărut datorită activării așa-numitelor "celule adormite". Din păcate, organele de aplicare a legii din Kazahstan nu erau pregătite pentru astfel de atacuri masive și coordonate în diferite regiuni ale țării simultan.
Q: Au avut o cerere constructivă?
A: În timp ce mitingurile inițiale din Kazahstanul de Vest au fost pașnice și însoțite de cerințe de natură socio-economică, participanții la revoltele de masă ulterioare nu au prezentat nicio cerere economică sau chiar politică specifică. Ei nu aveau intenția de a negocia cu autoritățile, ci aveau ca scop răsturnarea violentă a ordinii constituționale.
Datorită agravării accentuate a situației din țară, președintele Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan. La 6 ianuarie, el a ordonat lansarea unei operațiuni de combatere a terorismului în țară, menită să elimine amenințările la adresa securității naționale și să protejeze viețile și proprietățile cetățenilor din Kazahstan.
Evaluând obiectiv situația, Președintele Republicii Kazahstan a fost nevoit să apeleze la statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC„) cu o cerere de a trimite forțe de menținere a păcii pentru a ajuta la stabilizarea țării.
Q: Aceasta a fost preocuparea pentru mine, în special. Care este justificarea pentru a face apel la statele membre OTSC? Ce vor face în Kazahstan în timpul desfășurării lor?
A: Temeiul juridic pentru desfășurarea forțelor colective de menținere a păcii ale OTSC în Kazahstan sunt articolele 2 și 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, Acordul privind activitățile de menținere a păcii și solicitarea Președintelui Republicii Kazahstan de acordare a asistenței necesare.
Mandatul forțelor de menținere a păcii include protecția facilităților strategice și sprijinirea serviciilor de aplicare a legii din Kazahstan. Principalele acțiuni împotriva grupărilor teroriste sunt efectuate de organele de aplicare a legii și de Forțele Armate ale Republicii Kazahstan.
În prezent, forțele de menținere a păcii din toate statele membre OTSC, însumând aproximativ 2.500 de persoane, sosesc în Kazahstan.
Forțele colective de menținere a păcii ale OTSC rămân temporar pe teritoriul Kazahstanului și vor părăsi țara după stabilizarea situației la prima cerere a părții kazahe.
Q: Care sunt următorii pași ai Guvernului pentru a stabiliza situația?
A: Președintele Tokayev a instruit organele de aplicare a legii să formeze un grup de investigații pentru a conduce o anchetă la scară largă și pentru a-i adduce pe toți cei responsabili în fața justiției. Rezultatele investigației vor fi prezentate comunității internaționale la finalizarea acesteia.
Kazahstanul asigură securitatea și protecția misiunilor diplomatice străine în țară, precum și a personalului și proprietatea companiilor și investitorilor străini. Situația va fi în curând stabilizată și nu vor exista schimbări în politica economică și climatul investițional al țării, toate obligațiile noastre rămânând în întregime.
Restricția temporară a accesului la Internet în țară este cauzată de o operațiune antiteroristă de blocare a comunicării între membrii grupurilor teroriste.
La 7 ianuarie 2022, în discursul său adresat poporului din Kazahstan, Președintele Tokayev a declarat că operațiunea de combatere a terorismului va continua în țară. Poliția, Garda Națională și Forțele Armate desfășoară acțiuni la scară largă și coordonate pentru a neutraliza grupurile teroriste și criminale.
Trebuie remarcat faptul că protestatarii pașnici nu sunt supuși niciunei persecuții.
Este important să subliniem unitatea poporului din Kazahstan în acest moment dificil. Cetățenii susțin măsurile luate de președintele Tokayev pentru a restabili viața pașnică și a iniția crearea de echipe de oameni pentru a proteja facilitățile sociale.
Ne apărăm democrația și Constituția de radicalii islamiști și teroriști!
Din păcate, există victime umane, atât în rândul ofițerilor de drept și al personalului militar, cât și al populației civile. Aceasta este o tragedie uriașă pentru noi, rudele victimelor și întregul popor kazah.
Datorită unui număr mare de victime și pierderi de vieți ca urmare a evenimentelor tragice din mai multe regiuni ale țării, președintele Tokayev al Republicii Kazahstan a declarat 10 ianuarie 2022 - Zi de doliu national.
Vă mulțumesc, domnule Ambasador. Doresc poporului din Kazahstan pace și stabilitate.