Studiu. Ce impact are vaccinul împotriva Covid-19 asupra menstruației? Concluzii liniștitoare

Studiu. Ce impact are vaccinul împotriva Covid-19 asupra menstruației? Concluzii liniștitoareSursa: ccnull.de

Un studiu recent efectuat în Statele Unite ale Americii arată că menstruația se poate prelungi, în medie, cu mai puțin de o zi în cazul femeilor vaccinate împotriva Covid-19. Concluziile autorilor cercetării realizate pe 4.000 de femei arată că nu este vorba despre un efect grav.

Studiul citat de AFP arată că femeile care au fost preocupate de efectele vaccinului împotriva Covid-19 asupra menstruației ar trebuie să se liniştească.

Cercetarea a fost dezvoltată pentru a combate temerile şi afirmaţiile false care circulă pe reţelele sociale cu privire la acest subiect. Autoarea principală a studiului şi totodată profesoara de obstetrică şi ginecologie în cadrul Oregon Health & Science University din Statele Unite, Alison Edelman, a declarat:

„Nu identificăm nicio schimbare semnificativă din punct de vedere clinic în ceea ce priveşte durata ciclului menstrual asociată cu vaccinarea împotriva Covid-19.”

Studiul a fost finanţat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH), o agenţie a Guvernului SUA. Ulterior, cercetarea a fost publicată în revista Obstetrics&Gynecology.

Când trebuie să apară semnalele de alarmă pentru o femeie?

Așadar, Eldeman a subliniat că toate modificările care durează mai puţin de opt zile sunt clasificate drept normale de Federaţia Internaţională de Ginecologie şi Obstetrică.

Ciclul menstrual durează în general aproximativ 28 de zile, dar perioada diferă de la o femeie la alta. Perioada poate fi diferită şi la aceeaşi femeie, mai ales dacă ea este supusă unor factori de stres.

Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au analizat date completate de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. Ele nu foloseau metode contraceptive.

De asemenea, a fost folosită o aplicaţie utilizată pentru a le monitoriza ciclurile menstruale (n.r. - spre exemplu pentru a cunoaşte perioadele de fertilitate). Aplicația a fost validată de Agenţia pentru Medicamente a SUA.

În studiu au fost incluse femei vaccinate cu Pafizer, Moderna și Johnson & Johnson, iar cercetătorii au analizat durata ciclurilor menstruale a aproximativ 2.400 de femei. Cele mai multe au fost vaccinate cu Pfizer (55%). Pe următoarele locuri au fost cele inoculate cu Moderna (35%) şi Johnson & Johnson (7%).

foto: pixabay.com

Au participat și femei care nu au fost vaccinate

Mai trebuie spus că în studiu au fost incluse și 1.500 de femei nevaccinate împotriva Covid-19. Mai departe au fost studiate 6 cicluri menstruale consecutive în cazul tuturor participantelor.

Totuși, în cazul primului grup a fost efectuată o doză de vaccin în timpul celui de-al patrulea ciclu. Rezultatele? Între primele trei cicluri menstruale şi cel de-al patrulea s-a observat o creştere a duratei în cazul lotului vaccinat.

În medie, aceasta a fost mai mică de o zi (0,64 zile). În cazul celor care au primit a doua doză (n.r. - la al cincilea ciclu menstrual pentru majoritatea participantelor), creşterea a fost ceva mai pronunţată. În medie, durata a fost tot sub o zi (0,79 zile).

Altfel, Alison Edelman a explicat de ce apar modificări în urma vaccinării împotriva Covid-19: „Ştim că sistemele imunitar şi reproducător sunt interconectate.″ În continuare, specialista a subliniat că vaccinurile creează un răspuns imunitar puternic.

El afectează axul hipotalamic hipofizo-ovarian, pe care Edelman l-a descris ca pe o „autostradă de comunicaţie între creier, ovare şi uter”. Axul hipotalamic hipofizo-ovarian ajută la reglarea ciclului menstrual. Cercetătoarea l-a numit „ceas corporal″.

Cea mai importantă concluzie a studiului

„Odată cu vaccinarea, se eliberează proteine numite citokine, despre care ştim din alte boli că pot perturba acest ceas corporal”, a explica autoarea principală a studiului. Se pare că schimbarea este mai pronunţată când vaccinarea este efectuată „în faza foliculară″, care începe în prima zi a menstruaţiei şi continuă până la ovulaţie.

Când au fost isolate persoanele care au primit cele două doze de Pfizer sau Moderna în timpul celui de-al patrulea ciclu - şi nu în timpul a două cicluri diferite – s-a putut observa cum creşterea duratei ciclului menstrual a fost de două zile.

„Femeile care au primit două doze de vaccin Covid-19 în acelaşi ciclu par să experimenteze o variaţie mai lungă a duratei ciclului lor, însă temporară”, au fost alte concluzii inserate în studiu.

În cazul lor - până la al şaselea ciclu menstrual - durata a fost din nou mai mare sau mai puţin aceeaşi ca aceea din primele trei cicluri menstruale. Modificarea a fost de doar 0,17 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News