Epidemiologii avertizează: Următoarea variantă a virusului Covid-19 ar putea fi un coșmar

Epidemiologii avertizează: Următoarea variantă a virusului Covid-19 ar putea fi un coșmarSursa: Pixabay

Chiar dacă noile cazuri de Covid-19 stabilesc recorduri zilnic, epidemiologii au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Da, cea mai recentă variantă, Omicron, a noului coronavirus aduce mari probleme. Dar lucrurile ar fi putut sta mult mai rău.

Agențiile de sănătate caută o nouă strategie

Chiar dacă au crescut cazurile, decesele nu au crescut - cel puțin nu în aceeași măsură. Varianta Omicron este foarte transmisibilă, dar nu este la fel de gravă ca unele variante mai vechi. Norocul s-ar putea să nu țină prea mult. Mulți dintre aceiași epidemiologi care au răsuflat ușurați din cauza ratei relativ scăzute de deces a variantei Omicron anticipează că următoarea variantă ar putea produce mult mai multe probleme.

Îngrijorați de o posibilă descendență viitoare care combină transmisibilitatea extremă a lui Omicron cu severitatea de la varianta Delta, experții încep să se gândească la o nouă strategie de sănătate publică care este testată în Israel: patru vaccinuri ARN.

„Cred că aceasta va fi strategia pentru viitor”, a declarat Edwin Michael, epidemiolog la Centrul pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase în Sănătate Globală de la Universitatea din Florida de Sud, pentru The Daily Beast.

Omicron a tras un semnal de alarmă în agențiile de sănătate din întreaga lume, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce oficialii din Africa de Sud au raportat primele cazuri. În comparație cu variantele mai vechi, Omicron prezintă aproximativ 50 de mutații cheie, dintre care aproximativ 30 sunt pe proteina spike care ajută virusul să se prindă de celulele noastre.

Unele dintre mutații sunt asociate cu capacitatea unui virus de a se eschiva de anticorpi și, astfel, de a se sustrage parțial de la vaccinuri. Altele sunt asociate cu transmisibilitate mai mare. Structura genetică a indicat o creștere uriașă a infecțiilor la cei nevaccinați, precum și o creștere a infecțiilor mai ușoare la cei vaccinați.

Cele mai multe infectări

Oficialii din domeniul sănătății au înregistrat peste 10 milioane de cazuri noi de Covid-19 în prima săptămână a lunii ianuarie. Este aproape dublu față de cea mai proastă săptămână în luna mai. Aproximativ 3 milioane dintre aceste infecții au fost în Statele Unite, unde Omicron a coincis cu sărbătorile de Ziua Recunoștinței, Crăciunul și Anul Nou.

Dar, din fericire, decesele nu au crescut la fel de mult cum au crescut cazurile. La nivel mondial, au existat 43.000 de decese în prima săptămână a lunii ianuarie – mai puțin de 10.000 dintre ele în SUA. În Statele Unite, 73% dintre oameni au fost vaccinați cu o singură doză, 62% au fost vaccinați cu două doze de vaccin.

Pentru mulți oameni vaccinați care s-au infectat cu varianta Omicron, infecția cu Covid-19 rezultată este ușoară. „O răceală obișnuită la un individ sănătos complet și vaccinat”, este modul în care Eric Bortz, virolog și expert în sănătate publică la Universitatea din Alaska-Anchorage, a descris-o, potrivit Yahoo News.

Țările sărace sunt în pericol

O variantă mult mai rea decât Omicron ar putea evolua în același timp în care anticorpii scad la miliarde de oameni din întreaga lume. De aceea, mulți experți cred că vaccinurile Covid-19 vor ajunge să fie anuale.

Israelul, lider mondial în sănătatea globală, transformă deja această strategie în politică. Citând mai multe studii care au arătat o creștere mare a anticorpilor cu o doză suplimentară de vaccin, ministerul sănătății a început săptămâna aceasta să ofere o a patra doză oricărei persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Dacă există un dezavantaj, este că există încă câteva țări mai sărace – în Africa, în mare parte – în care mulți oameni încă se luptă să aibă acces la orice tip de vaccin. Dar și atunci când alte țări mai bogate urmează exemplul Israelului și încep să ofere vaccinuri suplimentare, există riscul unei inechități și mai mari în distribuția globală a vaccinurilor.

Soluția nu este de a priva oamenii de vaccinul de care au nevoie pentru a-și menține protecția împotriva viitoarelor variantei. Soluția, pentru țările producătoare de vaccinuri, este de a crește și mai mult producția și de a dubla eforturile de a împinge vaccinurile către comunitățile cel mai puțin privilegiate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News