Un nou record în lume! Mașinile full electrice au fost la mare căutare în 2021. Autoturismele clasice sunt în pragul falimentului

Un nou record în lume! Mașinile full electrice au fost la mare căutare în 2021. Autoturismele clasice sunt în pragul falimentului Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți. Cât a ajuns să coste alimentarea. Sursa: EVZ

Norvegia a bătut o mulțime de recorduri în 2021, iar unul dintre cele mai impresionante are legătură cu mașinile full electrice. Vânzările de autoturisme 100% electrice au crescut cu 48%. Guvernul susține de ani întregi această schimbare.

În 2021, vânzările de mașini 100% electrice au crescut cu 48%, astfel că ponderea acestor mașini a ajuns la două treimi din piață. În urmă cu 15 ani, Guvernul a promovat această schimbare într-un program care a criticat mașinile pe benzină și motorină. Norvegia încurajează noile autoturisme, dar această evoluție nu se va vedea și în alte țări.

Record de vânzări în Norvegia

Piața totală a crescut cu peste 20% în Norvegia, ajungând la 170.000 de mașini.

Tesla Motora a avut 11,5% din piața totală, fiind în premieră marca numărul unu, depășind Volkswagen. Cum arăta în noiembrie topul mașinilor electrice Tesla Model Y: 1,013 unități Tesla Model 3: 771 unități Volkswagen ID.4: 725 unități Audi Q4 e-tron: 661 unități Nissan Leaf: 655 unități

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum s-au promovat mașinile full electrice?

În urmă cu 15 ani, Norvegia a luptat pentru a promova mașinile full electrice. În Oslo a început încă din 2008 construcția unei infrastructuri de încarcare, iar mașinile electrice au avut vânzări incredibile după 2010 când au apărut și modele precum Nissan Leaf și mai târziu Tesla.

Tesla Model 3, Volkswagen ID 3 sau Nissan Leaf au ajuns să se vândă în câteva mii de exemplare/an fiecare. Aceștia au decis să lase la prețul spus inițial, iar clienții au fost mai încântați ca niciodată.

În afară de subvenții, cumpărătorii de electrice sunt scutiți și de taxa la cumpărare, care poate depăși 25% din valoarea autoturismului și au o serie de gratuități zi de zi: parcare în centrul orașului, scutiri de taxe la intrarea în tuneluri și pe ferryboat și dreptul de a merge pe banda de autobuz. Aceste beneficii au bucurat populația, mai ales că Norvergia este o țară cu autostrăzi, tunele și tarife mari de parcare.

Guvernul a luat această decizie pentru că țara are o mulțime de râuri și de hidrocentrale, peste 98% din energia electrică fiind produsă de acestea la un cost minuscul. Norvegia are parte de o energie foarte ieftină, iar autoturismele electrice au fost cea mai bună variantă, potrivit hotnews.ro.