Modificări la Codul Rutier. Șoferii vor fi amendați după o nouă procedură
- Ionel Sclavone
- 28 decembrie 2021, 09:15
O nouă modificare a Codului Rutier ar putea schimba procedura de acordare a amenzilor pentru cei care încalcă reglementările din trafic.
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede o modificare la Codul Rutier, în sensul introducerii camerelor de supraveghere video pe toate drumurile publice. Urmează ca actul normativ să fie supus aprobării în Camera Deputaților, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
În acest context, va fi schimbată și procedura de acordare a amenzilor pentru cei care încalcă regulile de criculație. Mai exact, drumurile publice vor fi monitorizate video de Poliţia Română, iar contravenţiile vor fi constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor.
Șoferii care încalcă legea ar urma să primească amenzi automat în baza imaginilor filmate de sistemul de camere de supraveghere, fie ele fixe sau mobile.
Cum se va face monitorizarea pe șosele
Sistemul video de monitorizare ar urma să transmită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă legea o fotografie care să servească drept probă. Odată cu aceasta va fi transmis și procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.
Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.
Cum va fi transmis procesul verbal de contravenție
Procesul-verbal va fi comunicat contravenientului în termen de 90 de zile calendaristice. Acesta va fi transmis de poliție fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor trebui achitate într-un cont nou, special creat în acest sens.
Trebuie menționat că în situația în care legea va fi promulgată și va intra în vigoare, va fi nevoie de norme de implementare.