Donald Trump revine în forță! Armata de avocați a lovit la cel mai înalt nivel

Donald Trump revine în forță! Armata de avocați a lovit la cel mai înalt nivel

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, încearcă să blocheze accesul unei comisii parlamentare la documente legate de evenimentele din 6 ianuarie, când susținătorii lui au atacat clădirea Capitoliului.

Prin intermediul avocaților săi, Donald Trump a cerut joi Curţii Supreme să blocheze transferul de documente către o comisie parlamentară. În prim-plan sunt membrii comisiei însărcinate să afle care a fost rolul fostului lider al SUA în asaltul de la 6 ianuarie 2021.

Astfel, avocaţii miliardarului republican s-au adresat celei mai înalte instanţe din Statele Unite și au cerut anularea unei decizii luate la începutul lunii decembrie de către o curte de apel federală, care a respins încercarea lui Trump de a păstra confidenţialitatea arhivelor Casei Albe.

La 9 decembrie, Curtea de apel citată a deschis calea pentru transferul a sute de pagini cu documente către comisia parlamentară care investighează atacul asupra Congresului SUA. Chiar și așa, a fost acordat un termen de 14 zile pentru a face recurs la Curtea Supremă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfătuit de avocații său, Trump a profitat de această portiță legală și speră ca demersul lui să aibă succes. În continuare, el nu poate accepta că a fost învins de Joe Biden la alegerile prezindențiale și plănuiește să candideze pentru un nou mandat în 2024.

De ce vrea Trump să mențină secretele?

foto: flickr.com

În acest context, păstrarea secretelor arhivei de la Casa Albă devine esențială. Acolo se află şi listele cu persoanele care l-au vizitat sau l-au contactat pe 6 ianuarie 2021.

La începutul lunii ianuarie, mii de membri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi la Washington DC după ce sute de manifestanţi proTrump au reuşit să pătrundă în sediul Congresului SUA pentru a bloca procedura de certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Din cauza acelor evenimente în care au murit oameni, secretarul interimar al Departamentului pentru Securitate Internă, Chad Wolf, şi-a prezentat demisia.

La acea vreme, prim-ministrul canadian Justin Trudeau l-a acuzat pe Donald Trump că i-a incitat la violenţe pe protestatarii care au atacat clădirea Capitoliului. În urma acestei revolte, au fost înregistrați cinci morţi.

„Am asistat la ceea ce a fost un atac asupra democraţiei de către insurgenţi violenţi, incitaţi de actualul preşedinte şi de alţi politicieni″, a declarat Trudeau.