Noi descoperiri despre tulpina Omicron. Acești oameni sunt mult mai vulnerabili. Studiu medical

Noi descoperiri despre tulpina Omicron. Acești oameni sunt mult mai vulnerabili. Studiu medical Sursa foto: Pixabay

Vești proaste pentru persoanele care s-au imunizat împotriva COVID-19 cu vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson sau care au trecut prin boală. Are legătură cu noua tulpină Omicron.

Persoanele vaccinate cu vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson, dar și cele care au trecut prin boală și s-au vindecat nu sunt protejate în fața Omicron. Este concluzia la care au ajuns specialiștii în sănătate publică. Informațiile au fost prezentate într-un studiu medical realizat de o echipă de cercetători internațională.

Cercetările inițiale sugerează că Omicron reduce substanțial capacitatea de neutralizare a anticorpilor induși de vaccinuri și de infecții anterioare.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, zilele trecute, că doza de rapel a vaccinului Janssen produs de Johnson & Johnson poate fi luată în considerare la cel puțin 2 luni după prima doză. Măsura este valabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandarea se bazează pe date care arată că o doză de rapel Janssen administrată la cel puțin 2 luni a dus la o creștere a anticorpilor împotriva Sars-CoV-2.

EMA, anunț de ultimă oră! Vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson poate fi folosit ca rapel

sursa: arhiva EVZ

Noua tulpină are multiple mutații

Conform echipei de cercetători, mutațiile din proteina spike a tulpinei Omicron prezintă multiple mutații în proteina spike care nu au fost observate anterior. Aceste mutații s-au suprapus în mod semnificativ cu mutațiile SARS-CoV-2. În ansamblu, rezultatele preliminare ale studiului sugerează că varianta a sărit de la om la șoarece, a acumulat rapid mutații favorabile infectării acestei gazde, apoi s-a întors la om.

„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii studiului.

Sursa: pixabay.com

Cum s-a dezvoltat Omicron

Pentru a testa această teorie, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Ei au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă şi în cazul altor animale.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.

Noile informații au apărut în contextul în care oamenii de știință estimează că Omicron este pe cale să devină varianta dominantă a coronavirusului la nivel mondial