Ce salarii încasează criminaliștii din România și care sunt obligațiile pe care le presupune această meserie dificilă

Ce salarii încasează criminaliștii din România și care sunt obligațiile pe care le presupune această meserie dificilăsursa: arhivă EVZ

Salariul unui criminalist nu este unul foarte mare, în România, ținând cont de gradul de dificultate pe care îl presupune această meserie. Veniturile țin de vechime.

Una dintre meseriile foarte complicate, ce nu sunt la îndemâna oricui, este cea de criminalist. Persoanele care ajung primele la locul unei crime sau la descoperirea unui cadavru.

În sarcina criminaliștilor revine analizarea tuturor circumstanțelor în care a avut loc o crimă pentru a stabili cine este făptașul. Totodată, un criminalist se ocupă de întocmirea expertizelor și constatărilor, dar și de analizarea dovezilor de la locul faptei. Această procedură are loc atât la locul faptei, cât şi în laborator. El trebuie să caute și urme de dovezi, cum ar fi amprentele sau firele de păr.

Criminaliștii atribuții de țin de identificarea și stocare amprentelor folosind sistemele specifice și trebuie să se asigure că toate probele prelevate de la locul crimei sunt păstrate în condiții adecvate. Criminaliștii fotografiază locul faptei din cât mai multe unghiuri pentru a stabili corect modul în care s-au petrecut lucrurile. După ce toţi paşii au fost făcuţi, ei au obligaţia de a le transmite superiorilor un raport cu toate dovezile.

Iată care sunt sarcinile ce țin de meseria unui criminalist:

- Întocmeşte expertize si constatări tehnico-ştiinţifice; - Analizează şi procesează dovezile la locul faptei şi în laborator, purtând echipament de protecţie şi folosind prafuri şi substanţe chimice; - Caută urme de dovezi, cum ar fi amprentele, fire de păr, fibre sau urme de pantof folosind sisteme de iluminare alternative când este necesar; - Identifică, clasifică şi stochează amprente folosind sisteme de clasificare; - Analizează în detaliu spaţii alese de la locul faptei şi ridică amprente, aderând la proceduri de păstrare adecvate; - Fotografiază locul faptei din unghiuri diferite pentru a aduna cât mai multe dovezi; - Împachetează, înmagazinează şi recuperează şi asigură păstrarea în bune condiţii şi de maximă securitate a dovezilor adunare; - Îndeplineşte funcţii de consilier tehnic şi colaborează cu alţi oameni ai legii pentru a face schimb de informaţii în activităţile de la locul faptei; - Analizează şi apoi prezintă dovezile superiorilor pentru a decide cursul investigaţiei;

Salariile criminaliștilor sunt clasificate în funcție de vechimea meseriei

Un expert criminalist de gradul întâi cu 10 ani vechime în specialitate poate primi între 5.791 RON și 7.282 RON. Mai exact, cei cu o vechime între un an și cinci ani primesc prima sumă, iar cei care au vechime peste 20 de ani primesc peste 7.000 RON.

Un expert criminalist de gradul doi, care are o vechime în specialitate de șapte ani, poate primi între 5.528 RON și 6.844 RON.

Un expert criminalist de gradul trei, care are patru ani vechime în specialitate, poate avea un salariu de 5.008 RON și poate ajunge până la 6.229 RON, dacă are o vechime în funcție de peste 20 de ani, conform siteului redactia.ro.