Anchetă la Bucureşti, Iaşi şi Botoşani. Percheziții după vânzarea a sute de tablouri, falsificate după o metodă ingenioasă

Anchetă la Bucureşti, Iaşi şi Botoşani. Percheziții după vânzarea a sute de tablouri, falsificate după o metodă ingenioasă

Un magazin de artă este vizat de către autorități pentru falsificarea și vânzarea unor tablouri falsificate ale unor artiști precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.

Câte persoane au fost păgubite în cazul tablourilor falsificate

Mai mult de 200 de persoane care au cumpărat tablouri au fost păcălite că achiziționează opere ale unor mari artiști precum Tonitza, Grigorescu sau Luchian. De fapt, s-a dovedit că acele tablouri erau falsuri.

Joi dimineață au fost efectuate zece percheziți de către Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice la mai multe domicilii din București, Iași și Botoșani, la domiciliile celor care sunt urmăriți pentru posibilele tablouri falsificate după tablouri ale pictorilor Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ştefan Luchian.

„În urma investigaţiilor efectuate a reieşit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, etc.”, au transmis oficialii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum operau presupușii făptași

Lucrările vândute de către suspecți erau însoțite de către certificate de expertiză ale unui expert acreditat de către Ministerul Culturii. În aceste acte era menționat în mod succint faptul că operele artiștilor erau originale.

Un anticar din București, spun surse judiciare, achizitiona tablouri vechi, nesemnate de către autori. După achiziționare, se spune că pânzele ar fi fost semnate cu nume ale unor pictori celebri. Mai exact, se semnau picturile în funcție de anul în care fuseseră realizate. De exemplu, semna un tablou cu însemnele lui Nicolae Tonitza dacă pânza era veche din perioada în care a activat artistul. Expertiza era apoi făcută de expertul autorizat de Ministerul Culturii, ca să nu fie niciun dubiu. Tablourile se vindeau cu sume între 7 și 9 mii de euro.

„Percheziţiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice mijloace folosite în activitatea infracţională”, continuă Poliţia Română în cadrul declarațiilor.

Acum au loc percheziții la o adresă din București, din Calea 13 Septembrie. Aici se află unul din sediile de unde opera anticariatul Antik Art Market.

Ministerul Culturii nu a fost notificat despre această ancheta în curs, astfel că nu poate transmite despre ce expert avizat de către minister este vorba. a declarat ministrul Lucian Romașcanu pentru Antena 3.

Vor fi puse în aplicare două mandate de aducere, iar 40 de martori vor fi citați pentru audiere, din mai mult de 200 de cumpărătorii păgubiți. Cercetările pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală continuă.