UPDATE: Răsturnare de situație în dosarul lui Sorin Oprescu. Instanța a repus dosarul pe rol. Magistrații propun reîncadrarea unor fapte

UPDATE: Răsturnare de situație în dosarul lui Sorin Oprescu. Instanța a repus dosarul pe rol. Magistrații propun reîncadrarea unor fapte Sursa foto: EVZ

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a avut astăzi, 16 decembrie, termen la Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Judecătorii au decis repunerea dosarului pe rol, un npu termen fiind stabilit pentru data de 7 ianuarie 2022.

UPDATE: Curtea de Apel București a decis repunerea pe rol a dosarului de corupție în care este judecat fostul primar general, Sorin Oprescu. Judecătorii au arătat în motivarea soluției că intenționează să schimbe să schimbe încadrarea juridică a faptelor.

Judecătorii vor ca în cazul lui Oprescu și al altor patru inculpați din dosar – Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo – să schimbe încadrarea juridică din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

„În temeiul art.395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art.386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1. cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată, prev. de art.367, alin.1, alin.2 şi alin.3, Cod penal”, se arată în minuta postată pe portalul instanțelor de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul termen de judecată a fost stabilit pentru anul viitor, pe 7 ianuarie 2022.

Știrea inițială

Curtea de Apel București ar putea pronunța o sentință definitivă în dosarul de mare corupție în care este judecat fostul primar, medicul Sorin Oprescu. Acesta a fost condamnat, pe fond, de Tribunalul București la o pedeapsă de cinci ani și patru luni de închisoare cu executare. Sorin Oprescu a fost trimis în judecată într-un dosar penal, în care este acuzat de luare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

În cazul în care judecătorii se vor pronunța și vor confirma o condamnare cu închisoarea, fostul primar general va fi încarcerat.

Instanța a amânat deja, pronunțarea, după ce la un termen anterior a stabilit că mai are nevoie de timp pentru deliberări și redactarea deciziei definitive.

La ultimul termen, procurorul DNA a solicitat, la Curtea de Apel, o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu. Reprezentantul DNA a apreciat că Tribunalul Bucureşti i-a aplicat o pedeapsă prea blândă în raport cu faptele comise şi funcţia deţinută. Drept urmare, a cerut o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege.

Fostul primar acuzat că „dijmuia” contractele de investiții

Fostul primar Sorin Oprescu a fost trimis în judecată într-un dosar de mare corupție. Potrivit actelor de acuzare, în perioada 2013 - 2015, un grup organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să plătească o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit, conform DNA, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti. Procurorii susțin că banii ar fi provenit din acte de corupţie.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Alte condamnări pronunțate în dosarul Oprescu

Pe lângă fostul primar general au mai fost condamnate și alte persoane implicate în acest dosar penal. Tribunalul a pronunțat condamnări în primă instanţă pentru:

Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) - 13 ani şi 4 luni închisoare;

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) - 3 ani şi 4 luni;

Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 4 ani;

Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) - 4 ani şi 4 luni;

Cristian Stanca (fost şofer al lui Oprescu) - 7 ani şi 8 luni;

Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 2 ani şi 4 luni cu suspendare.