UE nu mai bagă bani în infrastructura de petrol și gaze. Se dorește reducerea emisiilor cu efect de seră
- Ștefan Dumitru
- 18 decembrie 2021, 00:37
Uniunea Europeană dorește o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, lucru care face să nu mai susțină viitoarele proiecte ce se bazează exclusiv pe produse petroliere sau gaze naturale.
UE dorește să înlocuiească proiectele care se bazează exclusiv pe produse petroliere sau gaze naturale
Uniunea Europenă dorește să nu mai susțină financiar noile conducte de petrol și gaz, lucru care are la bază reorientarea europeană către energii sustenabile, mai puțin poluante decât cele care sunt utilizate în prezent pe teritoriul statelor membre, transmite DPA, citată de Agerpres.
După mai multe negocieri, Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord miercuri. Vor revizui Regulamentul pentru reţelele transeuropene de energie (Regulamentul TEN-E), care are drept scop decarbonarea şi interconectarea infrastructurilor.
Regulamentul revizuit dorește să impună noi priorități în producția de energie pentru a reuși să îndeplinească obiectivele climatice ale UE. Acestea promovează rețelele electrice, liniile către parcurile eoliene off-shore, cât și gazele prietenoase cu mediul.
Proiectele noi care vor utiliza în mod exclusiv produse petroliere sau gaze naturale riscă să nu mai primească ajutor din partea Uniunii Europene în viitor.
PIIEC (Proiecte importante de interes european comun) vor finanța în perioada următoare asemenea proiecte. Prin noile măsuri se dorește ca aprobările cu fonduri europene să fie mai rapide.
În noiembrie, CE a prezentat noua listă a Proiectelor de Interes Comun în domeniul infrastructurii energetice trans-europene. Pe această șistă se găsesc şi mai multe proiecte ale țării noastre.
Susținerea unor proiecte a generat critici
Includerea pe lista aceasta a unor proiecte cum este proiectul BRUA a generat critici din partea ONG-urilor de mediu deoarece aceste proiecte pot fi finanţate cu fonduri de la UE, chiar dacă gazele naturale sunt un combustibil fosil care emite gaze cu efect de seră.
Chiar dacă statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns să cadă de acord la negocieri, acordul trebuie să fie confirmat și de Consiliul European, cât și de Parlamentul European. Acest pas este considerat a fi o simplă formalitate.
Uniunea Europeană dorește o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.