Pădurile pot fi salvate: Nu prin plantarea de arbori! Natura ar putea face minuni în doar 20 de ani. Totul are loc natural

Pădurile pot fi salvate: Nu prin plantarea de arbori! Natura ar putea face minuni în doar 20 de ani. Totul are loc natural

Suprafețele forestiere care au fost folosite pentru agricultură se refac deosebit de repede, dacă pur și simplu le lăsăm în pace, spun experții din domeniu. Adesea, această metodă este mult mai eficientă decât plantarea selectivă, arată specialiștii.

Natura poate face lucruri uimitoare - doar dacă oamenii i-ar permite. De exemplu, pădurile tropicale sunt capabile să se regenereze și să se „supraîngrădească” aproape complet în aproximativ 20 de ani. Acest lucru este demonstrat de un nou studiu apărut în revista Science.

Pagubele pot fi încă reparate - numai dacă am vrea

Oamenii de știință participanți la studiul la care s-a făcut referire anterior interpretează rezultatele investigației lor astfel: nu este încă prea târziu pentru a repara daunele pe care omenirea le-a provocat în pădurile tropicale în ultimele decenii.

„Aceasta este o veste bună, deoarece 20 de ani este o perioadă de timp realistă la care mă pot gândi eu, la care se poate gândi fiica mea și la care se pot gândi factorii de decizie politică”, a declarat Lourens Poorter, profesor de ecologie funcțională la Universitatea Wageningen din den Olanda și autorul principal al studiului citat.

Reîntinerirea naturală a pădurilor depășește efortul uman

Această capacitate de regenerare poate fi monitorizată până la un mecanism care a fost deja cercetat. Flora și fauna veche și existentă a pădurii pot susține o nouă generație în curs de dezvoltare - un proces natural cunoscut sub numele de „succesiune secundară”.

Acest tip de regenerare naturală conduce la rezultate mai pozitive decât măsurile de împădurire, a declarat Poorter. „În comparație cu plantarea de noi copaci, are rezultate mult mai bune în ceea ce privește biodiversitatea, protecția climei și recuperarea nutrienților”, a spus profesorul de ecologie funcțională la Universitatea Wageningen din den Olanda și autorul principal al studiului publicat în revista Science.

Din păcate, ideea în cauză ajunge adesea să fie neglijată în favoarea plantării de arbori. Mesajul este clar: omenirea nu trebuie neapărat să planteze mai mulți copaci dacă natura o face de la sine, a spus cercetătorul.

Biomasa totală a pădurilor se regenerează în 120 de ani

Pentru realizarea studiului, peste 90 de cercetători din diferite țări au examinat date privind reîmpădurirea a 77 de situri și 2.275 de parcele din America de Nord, America de Sud și Africa de Vest. Utilizând modelarea în timp, aceștia au reușit să deducă tendințele pe termen lung în ceea ce privește refacerea pădurilor.

Rezultatul arată, de asemenea, că diferite componente ale unui sistem forestier necesită perioade diferite de timp pentru a ajunge la nivelul unei păduri vechi și sănătoase. În timp ce solul se recuperează în medie în zece ani, biodiversitatea din comunitatea vegetală și lumea animală își atinge starea inițială abia după aproximativ 60 de ani. Biomasa totală se regenerează în 120 de ani.

Pădurile tropicale ating 78% din condițiile inițiale în 20 de ani

Dar după doar 20 de ani, pădurile tropicale ar fi recăpătat aproximativ 78% din starea lor inițială.

Potrivit experților, înțelegerea modului în care se creează pădurile secundare pe terenurile agricole abandonate este de o importanță crucială pentru conservarea diversității biologice. Rezultatele ar putea influența viitoarele măsuri de protecție a climei. Pentru că pădurile secundare, în special, rețin foarte mult carbon.

„Pledez pentru apelarea la dezvoltarea naturală, acolo unde este posibil și pentru plantarea și restaurarea activă acolo unde este necesar”, a declarat cercetătorul Lourens Poorter, profesor de ecologie funcțională la Universitatea Wageningen din Olanda și autorul principal al studiului.