Anunțul momentului! Coreea de Nord și Coreea de Sud pun capăt războaielor de peste 70 de ani. Ce spun SUA şi China

Anunțul momentului! Coreea de Nord și Coreea de Sud pun capăt războaielor de peste 70 de ani. Ce spun SUA şi China

Coreea de Nord și de Sud, SUA și China convin, în principiu, să declare încheierea oficială a războiului dintre cele două Corei după ce s-a încheiat cu un armistițiu, spune președintele Moon Jae-in.

Războiul din Coreea, care a durat între 1950 și 1953, a împărțit peninsula în două. Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost din punct de vedere tehnic în război de atunci.

Aşadar, Coreea de Nord și Coreea de Sud, împreună cu Statele Unite și China au căzut de acord în principiu să declare în mod formal sfârșitul războiului dintre cele două Corei.

Negocierile nu au început deocamdată. Ce pretenții are Phenianul

Moon Jae-in, care vizitează în prezent Australia, a vorbit la o conferință de presă comună la Canberra, împreună cu prim-ministrul australian Scott Morrison despre acest subiect extrem de sensibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a dat de înțeles în luna septembrie că țara ei este deschisă discuțiilor, însă cu condiția ca Statele Unite să renunțe la ceea ce ea a numit „politica ostilă” împotriva Coreei de Nord.

Coreea de Nord se opune în mod constant prezenței trupelor americane în Coreea de Sud; exercițiile militare comune organizate în fiecare an între SUA și Coreea de Sud precum și sancțiunile conduse de SUA împotriva programului de arme al Coreei de Nord.

Statele Unite au precizat însă în repetate rânduri că Phenianul trebuie să renunțe la armele nucleare pentru ca sancțiunile să fie ridicate. Președintele sud-coreean a declarat luni că Nordul continuă să aibă această solicitare ca precondiție pentru discuții. „Din această cauză, nu ne putem așeza să discutăm sau să negociem o declarație ... sperăm că discuțiile vor fi inițiate”, a spus liderul de la Seul.

Președintele Moon nu mai are timp şi răbdare

El părăsește mandatul în martie, după cinci ani de rugăminți sincere de a aduce pacea permanentă în peninsula coreeană. Și totuși, Coreea de Nord rămâne mai izolată ca niciodată. Zilele strângerii de mână și ale promisiunilor dintre Phenian și Seul par să s-au încheiat. Deocamdată.

Încercarea de a aduce la masă un acord de încheiere a războiului este ultima speranță a lui Moon Jae-in. Dar se confruntă cu provocări importante. Statele Unite par să fie mai puțin entuziasmate de idee. Administrația Biden pare fericită să vorbească despre asta și, desigur, nimeni nu dorește o stare de război permanentă în peninsulă. Dar unii cred că un acord l-ar recompensa pe Kim Jong-un fără a primi garanții în schimb.

Cei care susțin spun că acordul este un gest diplomatic - un punct de plecare pentru a oferi Coreei de Nord garanții de securitate. Cei care se opun  spun că Phenianul l-ar putea folosi pentru a cere retragerea a 28.500 de soldați americani din Coreea de Sud și pentru a pune capăt exercițiilor militare anuale comune SUA-Coreea de Sud, scrie BBC.