Motivul pentru care România a cumpărat 32 de avioane F16 de la Norvegia. Explicațiile unui analist militar

Motivul pentru care România a cumpărat 32 de avioane F16 de la Norvegia. Explicațiile unui analist militarsursa: EVZ

Radu Tudor, analist militar, a explicat de ce țara noastră a cumpărat avioane F16 de la Norvegia. România rămâne slab dotată la nivelul echipamentelor și utilităților militare.

Radu Tudor, jurnalist la Antena 3, analist militar, a explicat de ce România a achiziționat 32 de avioane F16 de la Norvegia. Țara noastră are un deficit în ceea ce privește echipamentul militar, iar aceste utilități ar fi trebuit să fie cumpărate de foarte mulți ani. În acest moment, țara noastră nu are capacitatea de-a efectua misiuni de poliție aeriană fără să primească ajutor din partea aliaților din NATO.

De ce a achiziționat România 32 de avioane F16 de la Norvegia

„România are o întârziere uriașă la capitolul înzestrare militară, iar Forțele Aeriene Române sunt văduvite de aceste avioane de luptă de mai bine de 25 de ani. Noi facem acum achiziții esențiale pentru apărarea spațiului aerian românesc și aliat. La baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu se execută misiuni de poliție aeriană cu sprijinul unor aliați din NATO. România nu are capacitate deplină fără sprijinul aliaților NATO.

Costul nu este unul mare pentru că bugetul Apărării în România cu angajamentul de 2% din PIB ca stat membru NATO este de aproape 4 miliarde de euro. 400 de milioane înseamnă 10% pentru un număr important de aparate. La finalul achiziției România va avea 48 de avioane de luptă bine dotate. Facem ceea ce trebuia făcut de acum 15 ani”, a afirmat Radu Tudor la Antena 3.

În total, țara noastră va plăti suma de 454 de milioane de euro

Achiziția avioanelor, împreună cu suportul logistic şi echipamentele specifice, va costa aproximativ 454 milioane de euro

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se arată într-o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu.

Ne puteți urmări și pe Google News