Alexandru Rafila anunță marea schimbare din certificatul verde! Timpul va decide dacă va fi mai bine sau mai rău

Alexandru Rafila anunță marea schimbare din certificatul verde! Timpul va decide dacă va fi mai bine sau mai răuSursa: EEC-Razvan Valcaneantu

La o zi după ce a fost la Bruxelles, la reuniunea despre coordonarea măsurilor pentru detectarea şi controlul răspândirii noii variante Omicron a SARS-CoV-2, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit românilor cum ar putea arăta certificatul Covid-19 în viitor.

Amintim că la Bruxelles s-a discutat și despre achiziţionarea, prin procedură comună la nivelul UE, a terapiilor pentru COVID-19. Înainte de intervenția de miercuri seara, Rafila s-a referit la viitorul certificatul Covid și la prânz, după ședința de guvern.

El a spus că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică și de la Parlament lucrează la proiectul legii Covid-19. Astfel, în anumite cazuri, accesul la locul de muncă ar putea fi făcut doar dacă persoana s-a vaccinat, s-a testat sau a trecut prin boală:

„Sper ca legea privind certificatul Covid să fie aprobată în această lună. Proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității.”

Totodată, fostul reprezentant al României la OMS a subliniat că la Bruxelles s-a pus accentual pe încurajarea vaccinării cu a treia doză și pe formularul de localizare a pasagerului:

Este clar ce se va întâmpla la 20 decembrie

„Cel de-al doilea lucru, care va deveni cel mai probabil obligatoriu în spațiul Uniunii Europene și pe care noi l-am anticipat și am luat primele măsuri, este legat de formularul de localizare a pasagerului.

foto: commons.wikimedia.org

Intenționăm să-l introducem în utilizare începând cu data de 20 decembrie, ca o măsură suplimentară care să permită identificarea rapidă a persoanelor infectate, a contacților acestor persoane și să se poată lua o măsură de sănătate publică care să răspundă nevoii din acel moment.”

Revenind la ultima intervenție, în cadrul emisiunii Subiectiv (prezentate de Răzvan Dumitrescu la Antena 3), Alexandru Rafila a declarat: „Trebuie să luăm o măsură cu impact pentru sănătatea publică. E un certificat temporar, care e introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă, cu indice mediu de 1,5. În vară am avut o astfel de creștere, care a continuat 16 săptămâni.

Probabil, un astfel de document trebuia introdus în august, când era creșterea cazurilor. Din păcate, filosofia a fost atunci puțin diferită și am introdus relaxări.

Atenție la creștere și la descreștere

În momentul în care vom avem o situație de creștere 3 săptămâni, atunci vom apela la acest instrument (n.r. – la certificatul Covid-19). Când vom avea 3 săptămâni de descreștere, ea trebuie să fie însoțită și de o scădere a incidenței. Acum, la nivel național suntem la 1,2.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu - Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat

Nu trebuie neapărat să aștepți să ai multe cazuri. Trebuie să acționezi din timp. Din punctul de vedere psihologic, toată abordarea din ultima perioadă nu a făcut bine.

Când se termină pandemia nu știe nimeni. Nimeni nu poate să facă prognoze. Aș dori să discutăm despre măsurile care vor intra mâine în vigoare. S-a prelungit programul de funcționare de la 21:00 la 22:00. Orium, toate centrele comerciale întrerup activitatea în mod obișnuit la 22:00.

În acest moment, acest certificat are toate cele 3 elemente și nu mai este discriminatoriu. El conține și posibilitatea testării. În majoritatea spațiilor comerciale normale, în afara supermarketurilor și a hipermaketurilor, accesul se poate face în funcție de spațiul existent.

Alexandru Rafila își dorește ca populația să fie cooperantă

Avem nevoie de cooperarea populației. Noi vrem să și păstrăm aceste măsuri, astfel încât să nu se mai revină la restricții, iar acea posibilitate de introducere a certificatului Covid-19 să nu fie necesară.

Noi facem o lege-cadru și acel certificat intră în vigoare într-un anumit moment. Acum, legea nu este în vigoare. Mi se pare că trebuie să fim echilibrați și să încercăm să înțelegem că reacția de respingere a vaccinării se întâmplă din cauza introducerii ideii de obligativitate.

Cred că aici trebuie să existe un echilibru și comunicare, care cred că a lipsit destul de mult în ultimul timp. Am un sfat pentru toată lumea: în primul rând să încerce să-și protejeze vârstinicii din familie.

Ar fi bine să încerce să-i convingă să se vaccineze. Și ar mai fi ceva: cei care merg în vizită la vârstnici, ar fi mai bine să se testeze, să stea liniștiți.″