Simptomele care prevestesc boala Parkinson. Semnele la care trebuie să fii atent

Simptomele care prevestesc boala Parkinson. Semnele la care trebuie să fii atent Nou studiu promițător despre tratarea bolii Parkinson. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pentru a evita efectele dezastruoase ale bolii Parkinson trebuie cunoscute primele semnale, astfel încât să se putea pune un diagnostic și să înceapă tratamentul rapid. De exemplu, una dintre cele mai cunoscute persoane care trăiește cu Parkinson, actorul american Michael J. Fox, a declarat că a fost diagnosticat după ce a simțit o contracție în degetul mic stâng.

Există o serie de semne timpurii care prevestesc apariția bolii, susține James Beck, doctor în științe, director științific al Fundației Parkinson din Statele Unite.

„Deși nu trebuie să vă faceți griji dacă aveți unul dintre aceste simptome, se recomandă să vă consultați medicul, în cazul în care acestea se repetă”, a precizat James Beck.

El a prezentat semnele la care trebuie să fie atent cineva pentru a diagnostica din vreme boala Parkinson, conform site-ului eatthis.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tremurăturile

Primul semn care trebuie să vă dea de gândit sunt tremurăturile (tremorul). Mulți pacienți cu Parkinson dezvoltă tremurături. Acestea apar adesea, inițial, la deget, mână sau bărbie în timpul repaosului atratge atenția dr. Beck. La persoanele cu Parkinson, celulele creierului care produc o substanță chimică numită dopamină sunt distruse, iar aceasta este cauza apariției tremorului.

Modificări ale scrisului de mână

Atunci când scrisul de mână devine mai mic sau mai aglomerat poate fi un semn al bolii Parkinson, dar poate avea și alte cauze.

„În timp ce micrografia (scrisul de mână mic) este un simptom al PD, o schimbare în scrisul de mână poate fi cauzată și de mâinile înțepenite din cauza artritei sau de slăbirea vederii”, a adaugat medicul Beck.

Dar dacă observați acest lucru în combinație cu alte simptome de pe această listă, consultați-vă medicul.

Pierderea simțului mirosului

Acest simptom este specific COVID-19, răcelii sau gripei, dar poate fi și un simptom al bolii Parkinson. Dacă vă confruntați cu o pierdere a mirosului, faceți un test pentru coronavirus. Dacă simțul nu vă revine, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă faceți un test de depistare a bolii Parkinson.

Probleme cu somnul sau mișcări bruște în timp ce dormiți

Cu toții dăm, din când în când, din cap sau ne trezim brusc după ce adormim. Este normal să se întâmple. Dar dacă vă zvârcoliți în mod regulat în pat, în somn, ar putea fi un semn de PD.

Descoperire uluitoare în creierul uman. A fost detectat un semnal despre care nu se știa nimic. Cum acționează

Sursa foto. EVZ

Rigiditate în timp ce vă mișcați sau mergeți

Dacă simțiți o dificultate sau o rigiditate în a vă mișca mâna atunci când scrieți, cauza poate fi o accidentare sau artrita. Dar dacă rigiditatea nu dispare când vă mișcați, poate fi un semn al bolii Parkinson. Un semnal timpuriu poate fi rigiditatea sau durerea la nivelul umărului sau al șoldurilor. De asemenea, s-ar putea să simțiți că aveți picioarele lipite de podea.

Constipație frecventă

Constipație s-ar putea datora unei lipse de fibre în dietă. Dar boala Parkinson afectează sistemul nervos autonom și îl împiedică să funcționeze corect. Iar acest lucru poate încetini sistemul digestiv și poate afecta modul în care se mișcă intestinele.

Dacă constipația este o problemă nouă pentru dumneavoastră sau durează de mai mult de trei săptămâni, apelați la medic.

Schimbare în voce

Dacă vocea devine mai moale sau mai răgușită, dacă vorbiți mai încet, este posibil să fie un semn de Parkinson, spune Beck. S-ar putea să credeți că ceilalți oameni din jurul dumneavoastră își pierd auzul, când de fapt vorbiți mai încet.

Sursa foto. EVZ

O „față mascată”

Dacă expresia feței dumneavoastră pare serioasă sau furioasă, involuntar, chiar și atunci când nu aveți intenția asta, poate fi o problemă. Dacă vi s-a spus că păreți serios, deprimat sau supărat când vă simțiți bine, ar trebui să vă întrebați medicul despre depistarea bolii Parkinson.

Amețeli sau schimbări de postură

Atunci când simțiți o senzație de amețeală când vă ridicați în picioare sau dacă sesizați schimbări în postura dumneavoastră – sunteți mai aplecat de spate sau chiar cocoșat - poate fi vorba despre un simptom al bolii Parkinson.

Sursa foto: EVZ

Când trebuie să consultați un medic

Dacă vă confruntați cu mai mult de unul dintre simptomele de mai sus, este bine să vă întrebați medicul în legătură cu depistarea bolii Parkinson.

„Din nefericire, stabilirea unui diagnostic de PD - mai ales în stadiile sale incipiente - nu este ușoară. Nu există un simplu test de sânge sau o scanare a creierului care să confirme un diagnostic. Prezența bradikineziei (lentoarea mișcărilor), plus fie tremor, fie rigiditate/rigiditate, îi va ajuta pe medici să pună un diagnostic de Parkinson”, a precizat doctorul Beck.

Dacă sunteți diagnosticat cu boala Parkinson de către un medic internist sau geriatru, se recomandă un consult la un specialist în tulburări de mișcare pentru o a doua opinie.

„Specialiștii în tulburări de mișcare sunt neurologi care au o pregătire specifică în diagnosticarea și tratarea PD”, a precizat James Beck.