Îți dorești să încetinești procesul de îmbătrânire? Iată supa-minune care ne menține mai tineri, însă are și alte numeroase beneficii

Îți dorești să încetinești procesul de îmbătrânire? Iată supa-minune care ne menține mai tineri, însă are și alte numeroase beneficii Sursa foto: Pixabay

Poporul român este un iubitor al ciorbelor și supelor. Săptămânal, sau poate chiar mai des, gospodinele prepară diverse rețete delicioase, însă puține știu de existența unei supe-minune, care previne îmbătrânirea, însă are și alte numeroase efecte benefice asupra organismului nostru.

Preparatul miraculos, care promite să ne ofere o sănătate de fier, este supa de oase. Gospodinele o gătesc destul de des, însă nu multe cunosc cu adevărat efectele benefice ale acestei bunătăți. Ingredientele esențiale ale supei-minune sunt gelatina și colagenul, elemente esențiale pentru longevitate, sistemul imunitar sau cel digestiv.

Deși nu pare o delicatese atunci când vorbim de ofertele bucătării românești, supa de oase este în topul celor mai sănătoase preparate. Conținutul bogat în minerale și substanțe cu absorbție ușoară, ajută la stimularea sistemului imunitar și menține sănătatea sistemului digestiv. De asemenea, supa-minune poate face minuni și în ceea ce privește oasele, articulațiile, dar contribuie și la procesul de îmbătrânire, încetinindu-l.

Principalele beneficii ale supei de oase:

Ne puteți urmări și pe Google News

-bogate în minerale și substanțe benefice precum condroitinul sulfat si glucosamina, care sunt acum vândute ca suplimente scumpe pentru artrită și dureri de articulații; -vindecă oboseala cronică; -supa din capete și carcase de pește contribuie la naștere ușoară și conține substanțe benefice tiroidei, precum iod; -gelatina care se formează în supa de oase este bună pentru ameliorarea multor afecțiuni cronice, precum ulcerul, anemia, diabetul, distrofia musculară și chiar cancer. Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și calmante -benefică pentru vindecarea sistemului gastrointestinal; -bogat în colagen, responsabil pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și deteriorare a pielii, articulațiilor și oaselor.

„Principalele beneficii ale consumului regulat al supei sunt cele care se leagă direct de gelatina și colagenul obținute prin procesul de fierbere, dar și cu mineralele extrase din oase prin același procedeu de gătire – fierberea.

Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina cu o preponderență majoră în țesuturile umane (aproximativ 30% din total). Colagenul este unul dintre componentele principale ale pielii, tendoanelor și oaselor, precum și a cartilajelor. El are proprietăți benefice pentru sistemul imunitar, pe care îl stimulează constant. De asemenea, colagenul încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulațiilor și oaselor”, scris Patricia Rusu pe o rețea de socializare.

Rețetă supă de oase cu legume

Ingrediente:
  • 1500 g oase de vită
  • 5 morcovi
  • 1 țelină medie
  • 1 buc păstârnac
  • 2 buc pătrunjel rădăcină
  • frunze de pătrunjel
  • 2 cepe roșii
  • 2 cepe albe
  • sare, piper, chimen

Mod de preparare:

Începem cu legumele și cu zarzavaturile care se curăță, se spală și se porționează în bucăți mai mari. Le așezăm într-o tavă și apoi spălăm bine oasele de vită și le punem și pe ele în tavă. Pe secțiunea cu măduvă, presăm puțin sare pentru a forma un „dop”, care împiedică măduva să iasă în timpul procesului de fierbere. Condimentăm totul cu sare, piper și chimen și așezăm tava la cuptor pentru o oră, la temperatura de 160 grade Celsius.

După ce s-au copt, legumele, zarzavaturile și oasele se pun într-o oală cu apă rece și se lasă la fier, la foc mic, pentru aproximativ trei ore. Când timpul se apropie de final, gustăm supa și mai adăugăm condimente, după gustul fiecăruia. După ce a fiert, supa se strecoară cu ajutorul unei site peste care punem un tifon curat.

În acest stadiu, supa nu va fi suficient de clară. Dacă doriți să obțineți o claritate, procesul se începe atunci când supa de oase este rece. Pentru a obține această claritate, mai avem nevoie de un morcov ras mic și un albuș de ou. Se amestecă albușul și morcovul și se toarnă peste supa rece, abia scoasă din frigider. Se pune oala din nou pe aragaz, la foc mediu și amestecăm continuu. După ce începe să de-a în clocot, impuritățile din supă se transformă în cocoloașe. Din acest moment nu se mai amestecă, iar focul se dă la mic. Lăsăm să clocotească alte 10 minute, după care strecurăm din nou supa de oase. Pentru un gust mai puternic, se poate pune peste supă tăiței fierți separați, în apă cu sare, și pătrunjel proaspăt tăiat.