Haos în România. Mare atenție dacă vreți să porniți la drum. Nu e de joacă

Haos în România. Mare atenție dacă vreți să porniți la drum. Nu e de joacă Sursa foto. CNAIR

Haos pe drumurile din România, după ce ninsorile și-au făcut apariția în mai multe regiuni ale țării.

Un număr de 24 de județe sunt, începând de marți dimineață, sub avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ și vânt puternic. Avertizarea transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie va fi valabilă până miercuri seara. Mai multe drumuri naționale sunt acoperite de zăpadă, iar circulația autovehiculelor se desfășoară cu dificultate. Drumarii au scos utilajele de deszăpezire și fac eforturi pentru a menține situația sub control.

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi pe care să fie întrerupt traficul. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, circulația se desfășoară, cu întârzierile de rigoare. Circulația se desfășoară în condiții de iarnă în zonele de munte, în județele Bistrița-Năsăud, Gorj, Harghita, Sibiu și Vâlcea.

Conform informațiilor furnizate de Poliția Rutieră, se circulă în condiții de iarnă în zonele înalte de munte. Este vorba despre drumurile din Pasul Tihuța, județul Bistrița-Năsăud, Rânca, județul Gorj, Bucin și Lacu Roșu, județul Harghita, Bâlea Lac, județul Sibiu, Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, ninge ușor și pe raza județului Suceava, dar nu se depune pe carosabil, astfel că nu sunt probleme de restricționare a traficului. Se acționează în teren atât cu material antiderapant, cât și cu utilaje de deszăpezire.

Sursa foto: CNAIR

CNAIR a emis un avertisment pentru șoferi

În acest context, CNAIR a emis un avertisment pentru șoferii care circulă în acest moment pe drumurile afectate de căderile de zăpadă. Conform acestei avertizări, în perioada 7 decembrie, ora 06:00 – 8 decembrie, ora 18:00 a fost emis un cod galben de ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Codul galben este valabil pentru sudul și estul Transilvaniei, precum și pentru nordul și centrul Moldovei, dar și pentru zona de munte. Iar acest lucru afectează circulația pe drumuri.

„În aceaste regiuni vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare, existând posibilitatea depunerii unui strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană și submontană. De asemenea, în zona montană înaltă, iar pe arii restrânse și în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45...55 km/h, viscolind ninsoarea”, se arată în comunicarea CNAIR.

Sursa foto. CNAIR

Drumarii atrag atenția asupra ceții care își face apariția pe mai multe tronsoane de drum, fapt ce reduce vizibilitatea. Totodată, CNAIR anunță că utilajele de deszăpezire au fost scoase pe traseu și vor interveni acolo unde este nevoie.

„De asemenea, atragem atenția că în această perioadă, pe rețeaua rutieră apare frecvent fenomenul de ceață ce reduce semnificativ vizibilitatea. Astfel, facem apel la conducătorii auto ca în aceste condiții să circule cu atenție, să adapteze viteza la condițiile meteo existente, să evite frânările și schimbările de direcție bruște, să păstreze distanța corespunzătoare față de ceilalți participanți la trafic și să respecte restricțiile instituite pe rețeaua rutieră, acolo unde este cazul”, a mai arătat CNAIR, într-o postare pe Facebook.