Economia britanică, mai performantă decât a tuturor țărilor din zona euro. Creștere dublă față de Germania
- Sabina Popescu
- 6 decembrie 2021, 06:04
Marea Britanie, chiar în urma Brexitului,, va depăși economiile Germaniei, Franței, zonei euro și a tuturor țărilor din G7, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În ultimul său raport al anului, organismul care reprezintă cele mai mari economii din lume i-a oferit lui Boris Johnson un cadou de Crăciun extraordinar, confirmând locul Regatului Unit în fruntea clasamentului în ceea ce privește creșterea economică.
Fostul ministru Rt Hon Sir John Redwood este foarte optimist în ceea ce privește creșterile ce le va înregistra Marea Britanie din punct de vedere economic. „Este o veste grozavă că Marea Britanie a crescut rapid în primul an de la Brexit. Acum avem nevoie de reduceri de taxe și de utilizarea noilor noastre libertăți pentru a menține o creștere mai rapidă”, a declarat Sir John.
Marea Britanie - creștere economică majoră post-Brexit
Miercuri, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, a publicat raportul pentru anul 2021. OCDE consideră că Marea Britanie post-Brexit va avea rezultate economice mai bune în 2021 decât orice altă mare națiune industrializată din lume, inclusiv SUA. Mai mult decât atât, specialiștii spun că se așteaptă ca Marea Britanie să surclaseze zona euro cu o marjă considerabilă.
OCDE estimează că economia britanică va crește cu 6,92%. În schimb, în cele 17 țări din zona euro se preconizează o creștere mult mai lentă, de numai 5,17%.
Raport OCDE: Economia britanică o va depăși pe cea germană
Motorul puternic al UE și al zonei euro este Germania. Când Regatul Unit a făcut parte din UE, era a cincea cea mai mare economie din lume, dar s-a situat întotdeauna după Germania. În raportul său, OCDE prevede că economia Marii Britanii Brexit va crește anul acesta de peste două ori mai mult decât Germania. Rata de creștere a Germaniei este prognozată la doar 2,87%, în timp ce cifra pentru Marea Britanie este de 2,4 ori mai mare - de 6,92%.
G7 este un forum politic format din șapte țări și un reprezentant din partea UE. Membrii săi sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite și reprezintă cele mai mari economii din lume și cele mai bogate democrații liberale din punct de vedere financiar. Împreună, acestea reprezintă mai mult de jumătate din bogăția netă globală și aproximativ o treime din PIB-ul mondial.
Clasamentul economic realizat de OCDE
În prezent, Regatul Unit este a cincea cea mai mare economie mondială, conform bazei de date economice mondiale a FMI. Când vine vorba de primele șapte economii ale lumii, OCDE plasează din nou Regatul Unit în fruntea clasamentului. În raportul OCDE, se preconizează că Regatul Unit le va întrece pe toate în 2021. Iată creșterile economice indicate de OCDE:
- 6,92% - Regatul Unit
- 6,79% - Franța
- 6,31% - Italia
- 5,56% - Statele Unite
- 5,26% - toate țările OCDE
- 5,17% - Zona euro
- 4,82% - Canada
- 2,87% - Germania
- 1,84% - Japonia
Raportul din decembrie al OCDE, publicat miercuri, arată clar că Regatul Unit se află pe primul loc în topul celor mai importante economii ale lumii. OCDE se așteaptă ca zona euro să încheie anul cu o rată de creștere de 5,17%, în timp ce în cazul Regatului Unit este de 6,92%. Dacă OCDE are dreptate, în primul an post-Brexit, economia Regatului Unit va depăși cu peste o treime pe cea a zonei euro.