Omenirea trebuie să se pregătească pentru noua tulpină Omicron! OMS îndeamnă populația să stea calmă și să nu intre în panică

Omenirea trebuie să se pregătească pentru noua tulpină Omicron! OMS îndeamnă populația să stea calmă și să nu intre în panică sursă: pixabay

În cursul zilei de vineri, specialiștii de la OMS au vorbit deschis despre noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 și despre modul rapid de răspândire a acesteia. De asemenea, ei susțin că omenirea are nevoie de o pregătire pentru a reacționa în fața variantei Omicron așa cum trebuie, fără să intre în panică.

Vineri, într-un interviu în cadrul conferinței Reuters Next, coordonatoarea științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, a vorbit despre noua tulpină a virusului SARS-Cov-2. Specialistul susține că Omicron este foarte transmisibil, însă oamenii nu trebuie să intre în panică.

Soumya Swaminathan a susținut că omenirea are nevoie de o pregătire pentru a putea avea o reacție corectă și precaută, fără să intre în panică din cauza noii variante Omicron. Specialistul în sănătate susține că omenirea este mult mai bine pregătită acum față de la debutul pandemiei, făcând referire la dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID.

"Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an", a spus Swaminathan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile trebuie să sporească numărul cadrelor medicale, iar populația să se vaccineze

Primul caz de infectare cu noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 a fost depistat în Africa de Sud, la finalul săptămânii trecute. De atunci, lucrurile au evoluat extrem de repede. Autoritățile au închis imediat granițele către Europa, însă Omicron a fost detectată deja în aproximativ 30 de țări. În această perioadă, rata infectării în mai multe state Europene este în creștere, însă vorbim de infectarea cu varianta Delta.

"Trebuie să aşteptăm, să sperăm că este (o variantă) mai uşoară ... însă este prea devreme pentru a trage concluzii generale despre noua variantă", a adăugat reprezentanta OMS.

Coordonatoarea științifică a Organizației Mondiale a Sănătății îndeamnă toate țările să se pregătească pentru un nou val. Ei recomandă sporirea capacității medicale, însă și vaccinarea populației. Soumya Swaminathan este de părere că restricțiile în ceea ce privește călătoriile ne-ar putea ajuta să câștigăm timp în fața tulpinii Omicron. Această măsură nu ar fi suficientă pentru a ține la distanță noua variantă de COVID-19.

"Varianta Delta reprezintă 99% din infecțiile din întreaga lume. Această (nouă variantă) ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, însă deocamdată nu se poate prezice acest lucru", a mai spus Soumya Swaminathan.