În sfârșit s-a descoperit „declanșatorul” din spatele cheagurilor de sânge la cei imunizați cu vaccinul AstraZeneca

În sfârșit s-a descoperit „declanșatorul” din spatele cheagurilor de sânge la cei imunizați cu vaccinul AstraZenecaVaccin. Sursă: arhivă EvZ

O echipă formată din cercetători britanici şi americani susține că a găsit „declanșatorul” din spatele formării cheagurilor la anumiți pacienți imunizați cu vaccinul AstraZeneca.

Echipa de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite crede că o proteină din sânge este „declanșatorul” cheagurilor care au apărut, în unele cazuri, după administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca.

Cercetătorii spun că proteina implicată în tromboză „ este capabilă să formeze aceste cheaguri”

Sistemul imunitar poate confunda proteinele din sânge (factorul trombocitar 4) cu virusul și poate elibera anticorpi pentru a-l ataca. Anticorpii și factorul trombocitar 4 se pot aduna, declanșând cheaguri de sânge.

Potrivit autorilor, descoperirea reprezintă „ un pas important în dezlegarea mecanismelor ” care stau la baza trombozei cu sindrom de trombocitopenie care se dezvoltă uneori după utilizarea vaccinului pe bază de adenovirus. Cercetătorii subliniază, de asemena, că toate cazurile de cheaguri de sânge sunt „ultrarare”.

 AstraZeneca a subliniat că apariția cheagurilor de sânge este din cauza infecției cu Covid și nu a vaccinului

Oamenii de știință AstraZeneca au participat și ei la cercetare, alăturându-se într-o etapă ulterioară. „ Deși cercetarea nu este definitivă, oferă perspective interesante, iar AstraZeneca explorează modalități de a valorifica aceste descoperiri ca parte a eforturilor noastre de a elimina acest efect secundar extrem de rar”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei, citată de BBC.

Potrivit cifrelor guvernului britanic, raportate în această vară, incidența totală estimată a cheagurilor de sânge este de aproximativ 14,9 per milion de doze de vaccin.

Rapoartele despre efectul secundar rar, dar grav, au determinat mai multe țări să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca – cunoscut oficial ca Vaxzevria – jab.

Administrarea sa a fost reluată ulterior, dar cu diverse restricții de vârstă

Autoritățile britanice au recomandat oferirea de vaccinuri alternative persoanelor sub 40 de ani. Studiul a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

Profesorul Alan Parker, cercetător la Universitatea Cardiff, a declarat pentru BBC: „Adenovirusul are o suprafață extrem de negativă, iar factorul de trombocite patru este extrem de pozitiv și cele două lucruri se potrivesc destul de bine”.

El a mai adăugat: „Am reușit să dovedim legătura dintre pistoalele cheie ale adenovirusurilor și factorul patru plachetar. Ceea ce avem este declanșatorul, dar sunt o mulțime de pași care trebuie să urmeze”, scrie BBC

Ne puteți urmări și pe Google News