Uniunea Europeană a declanșat lupta împotriva Chinei. Război pe hidrogenul din lumea a treia
- Mihnea Talau
- 30 noiembrie 2021, 16:24
Uniunea Europeană a lansat un plan de 300 de miliarde de euro (255 de miliarde de lire sterline) pentru a rivaliza cu proiectele de infrastructură ale Chinei din lumea a treia, inclusiv investiții în hidrogen african și energie regenerabilă.
Comisia Europeană a declarat că UE intenționează acum să mobilizeze granturi de 2,4 miliarde de euro (2,04 miliarde de lire sterline) pentru Africa Subsahariană și 1,08 miliarde de euro (920 de milioane de lire sterline) pentru Africa de Nord, pentru a sprijini energia regenerabilă.
Aceasta include producția de hidrogen din surse regenerabile, despre care Comisia spune că poate contribui la satisfacerea cererii în creștere proiectată a UE pentru sursa de energie curată.
„Fără restricții la export sau distorsiuni ale prețurilor”
Bruxelles-ul va cere țărilor partenere să se angajeze să comercializeze liber hidrogen „fără restricții la export sau distorsiuni ale prețurilor”, în timp ce lumea se grăbește să atingă obiectivele de emisii în lupta împotriva crizei climatice.
Guvernele au recunoscut că deșertul Sahara din Africa de Nord poate genera o cantitate mare de energie regenerabilă datorită climei sale uscate și a întinderilor vaste.
UE consideră hidrogenul drept unul dintre instrumentele de bază pe care le-ar putea folosi pentru a ajuta blocul să treacă de la combustibilii fosili și până în 2020.
Strategia UE pentru hidrogen pentru 2020 în cadrul Pactului ecologic european (EGD) propune trecerea la hidrogen verde până în 2050, nu doar prin crearea acestuia la nivel local, ci și prin aprovizionarea acestuia din Africa.
Dar noua strategie planificată a UE pentru Africa de Nord face de fapt parte din planul mai larg al blocului de 300 de miliarde de euro (255 de miliarde de lire sterline), denumit „Global Gateway” pentru a depăși China prin licitarea acesteia în proiecte de infrastructură la nivel mondial.
Planul UE de a mobiliza fondurile publice și private până în 2027 pentru a finanța infrastructura blocurilor UE în străinătate pare a fi o strategie similară cu inițiativa Belt and Road a Chinei.
Alternativă democratică la masterplanul Chinei
Aceasta este strategia guvernului chinez care a fost adoptată în 2013 pentru a investi în proiecte de infrastructură în aproape 70 de țări și organizații internaționale, precum și pentru a crea noi rute comerciale și pentru a ajuta China să stabilească mai multă influență economică și politică în întreaga lume.
Deși planul UE nu menționează proiectul Belt and Road al președintelui chinez Xi Jinping pe nume, documentul care detaliază planul sugerează că Global Gateway este o alternativă democratică la masterplanul Chinei.
Documentul de pe Global Gateway spune că „țintește să creeze legături și nu să creeze dependențe”.
Se continuă că democrațiile „trebuie să aibă ambiția necesară pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții oamenilor din întreaga lume” și pe teren”.
Și, în timp ce UE tocmai a elaborat planul de sprijinire a tehnologiilor regenerabile în Africa, se pare că se joacă din urmă cu China.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, între 2009 și 2018, China a îmbunătățit capacitatea solară a Africii de la 739 de megawați la 5.500 de megawați, informează express.co.uk.