Veste șoc pentru pensionari, în pragul iernii. Bugetul de pensii este gol. Confirmarea vine chiar de la Ministerul Muncii

Veste șoc pentru pensionari, în pragul iernii. Bugetul de pensii este gol. Confirmarea vine chiar de la Ministerul Muncii Sursa foto: EVZ

România nu mai are bani plata pensiilor și a alocațiilor pentru copii. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul demis al Municii, Raluca Turcan.

Într-un mesaj pe care l-a transmis conducerii PNL, ministrul demis al Municii, Raluca Turcan, face o dezvăluire care dă fiori pensionarilor, în pragul iernii. Nu mai sunt bani de pensii. Ea arată spre Florin Cîțu, pe care îl acuză că a folosit banii destinați pensiilor pentru a-și cosmetiza imaginea în postările de pe Facebook. „Florin (Cîțu – n. red), eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov.) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, a transmis Raluca Turcan în mesajul pe care l-a transmis conducerii PNL, chiar înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Afirmațiile Ralucăi Turcan sunt de natură să arunce în aer fundamentul negocierilor dintre PSD și PNL cu privire la programul social.

Raluca Turcan face referire la suma de 2,7 miliarde de lei care au fost tăiați de la Ministerul Muncii, la prima rectificare bugetară. Atunci, Florin Cîțu ar fi promis că banii vor fi dați înapoi la a doua rectificare. Însă o nouă rectificare nu poate fi făcută câtă vreme România nu are un guvern cu puteri depline. Drept urmare banii nu au ajuns la Ministerul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este prima oară când Raluca Turcan și Florin Cîțu au neînțelegeri cu privire la pensii. În urmă cu câteva luni, cei doi s-au certat, în interiorul partidului, din cauză că Guvernul nu a alocat bani suficienți pentru digitalizarea dosarelor pensionarilor.

Situație critică pentru milioane de pensionari

O astfel de veste vine ca un șoc pentru cei mai mulți dintre pensionarii români, care se confruntă cu greutăți foarte mari. Aceasta din cauza scumpirilor la facturile de utilități din ultima perioadă. Costurile din ce în ce mai mari ale vieții de zi cu zi, îi afectează în special pe cei care au ieșit din activitate și au venituri destul de mici.

Situația ar fi critică dacă, pe lângă scumpirile cu care se confruntă, pensionarii nu-și vor nici măcar puținii bani la care au dreptul. Cu atât mai mult cu cât suntem în pragul iernii, în plină pandemie de coroanvirus.

Sursa foto: gov.ro

PSD și PNL anunță majorări de la 1 ianuarie

În urmă cu câteva zile, Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, anunța că de la 1 ianuarie, ar urma să fie făcute mai multe majorări pentru pensii, salariul minim brut și alocațiile pentru copii. În urma negocierilor cu PSD și UDMR s-a stabilit ca pensia pensia minimă să crească de la 800 la 1.000 de lei, iar restul pensiilor să fie indexate cu 10%.

Salariul minim brut ar urma să crească la 2.550 de lei, în vreme ce alocațiile pentru copiii de până la doi ani vor fi 600 de lei. Cei cu vârste de peste 2 ani vor primi o alocație lunară de 243 de lei. În schimb, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS.

„Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS.

Cât vor costa toate majorările promise

De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni", a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Nicolae Ciucă declara că impactul acestor măsuri va fi de aproximativ 13,6 miliarde de lei.