Descoperirea momentului. Cine ne poate salva pentru a nu ne reinfecta. Un anticorp monoclonal face minuni
- Antonia Hendrik
- 19 noiembrie 2021, 21:01
Speranța refacerii după Covid ar putea veni de la un anticorp monoclonal: PD-1. Este o proteină care ar fi capabilă să regleze sistemul imunitar al pacienților care, chiar și la câteva luni după ce trec prin faza acută a bolii, continuă să se îmbolnăvească sau să se infecteze din nou, contribuind la răspândirea virusului.
Cercetătorii au conceput o strategie de „corectare” a sistemului imunitar, prevenind în același timp pacienții să se reinfecteze. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Milano și Universitatea Sacco vorbesc despre o nouă armă ce poate proteja sănătatea pacienților.
„Acest studiu dezvăluie faptul că modificările sistemului imunitar constatate în timpul Covid-19 nu se limitează doar la faza acută a bolii, ci pot persista chiar și luni de zile după recuperare, la fel ca simptomele care caracterizează Long Covid, compromițând capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la agenții patogeni externi și expunerea potențială a pacienților la noi infecții cu Sars-CoV-2 sau alți agenți patogeni”, explică Paolo Fiorina, profesor titular de endocrinologie, director al universității Sacco și șeful Centrului Internațional pentru Diabet.
Această proteină ar putea regla sistemul imunitar al pacienților care se reinfecteză, contribuind la răspândirea virusului
De vină este disfuncția imunitară de lungă durată cauzată de COVID-19. Rezultatele studiului sugerează posibilitatea unui medicament care să corecteze modificările și să restabilească răspunsul imunitar pentru a proteja pacienții de riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2.
În fața acestor modificări, cercetătorii Universității au conceput o strategie terapeutică capabilă să corecteze și să normalizeze răspunsul imun.
„Am constatat că anticorpul monoclonal care blochează proteina PD-1, ale cărei niveluri au crescut în timpul și după infectare, a redus modificările imune observate – continuă profesorul – după tratamentul cu monoclonal, celulele imune au prezentat o capacitate de răspuns crescută împotriva Sars-CoV-2 și împotriva antigenelor altor virusuri și bacterii”.
Corecția farmacologică ar oferi, prin urmare, un instrument de protejare a pacienților, contribuind, în același timp, la limitarea răspândirii virusului.
Stefano Rusconi, directorul Unității de Boli Infecțioase a spitalului Legnano și Massimo Galli, fost profesor de boli infecțioase la Universitatea din Milano confirmă: „Posibilitatea de a reduce acest risc, prin restabilirea unui răspuns normal împotriva virusului, reprezintă o nouă armă potențială pentru protecția sănătății pacienților și pentru lupta împotriva răspândirii acestei cumplite epidemii”, relatează repubblica.it.