Venezuela, o posibilă țintă. Care este planul Statelor Unite
- Alice Barbu
- 14 noiembrie 2021, 23:48
Comandamentul regional al Departamentului de Apărare al SUA pentru America de Sud este cel mai mic dintre cele 10 comandamente. Supraveghează permanent doar 1.200 de oameni, plus câteva nave, dar acest lucru nu înseamnă că armata americană nu ar putea invada Venezuela.
Majoritatea forțelor militare ale SUA sunt prin natura lor expediționare, deoarece trebuie să călătorească pe distanțe lungi pentru a participa la operațiuni majore. Navele pot traversa Oceanele Pacific și Atlantic, avioanele pot ajunge la bazele aeriene din apropierea conflictului, iar forțele terestre pot ajunge în zonele în care se află și aliații.
În acest context, Pentagonul a reușit să adune zeci de mii de trupe plus zeci de nave de război și avioane pentru operațiuni majore în America de Sud. Aproape 10.000 de militari americani au invadat Grenada în 1983, ca răspuns la o lovitură de stat din Caraibe. Șase ani mai târziu, 27.000 de americani au invadat Panama după ce liderul acestei țări, generalul Manuel Noriega, a făcut întreprins o acțiune în Cuba. În 2010, Pentagonul a mobilizat zeci de nave și avioane, plus aproape 20.000 de oameni pentru a ajuta Haiti în urma unui cutremur devastator.
La comandă, Marina SUA, Armata, Forțele Aeriene și Garda de Coastă ar putea concentra rapid zeci de mii de oameni, zeci de nave și sute de avioane în Venezuela. Forțele și logistica nu sunt problema. Problema este că o invazie ar putea destabiliza și mai mult Venezuela, ar putea răni, ucide sau muta nenumărați oameni nevinovați, ar putea înstrăina guvernul SUA și ar putea duce la uciderea multor americani.
Amiralul în retragere al Marinei, James Stavridis, a declarat că se opune intervenției. „Nu aș sfătui pe nimeni să facă acest lucru”, a spus Stavridis despre o potențială invazie a Venezuelei. O invazie a Venezuelei ar necesita mai multe forțe decât invaziile din Grenada și Panama, dar ar putea deveni și mai riscantă. Venezuela „este de două ori mai mare decât Irakul, cu o populație puțin mai mică, care se află în pragul haosului. Orice invazie necesită pregătiri la o scară similară, adică o forță de peste 100.000 de oameni.”
O posibilă linie roșie
Amiralul marinei Craig Faller, a declarat, pe 2 mai 2019 unei comisii, că scenariul cel mai probabil este o misiune condusă de armată pentru a ajuta cetățenii americani să evacueze Venezuela. Aproximativ 200 de militari americani se află în Columbia și ar putea asista imediat la o evacuare.
Stavridis a fost de acord. „Cel mai agresiv plan pe care îl urmăresc ar fi unul care ar proteja cetățenii americani dacă, dintr-un motiv oarecare, ar exista o reacție împotriva lor. Aceasta ar fi singura circumstanță în care aș putea vedea prezența trupelor americane în Venezuela.”
„Probabil că există aproape 100.000 de cetățeni americani în Venezuela, așa că Maduro ar fi bine sfătuit să evite orice fel de program care i-a hărțuit sau arestat pe cetățenii americani”, a adăugat Stavridis. „Cred că ar fi o linie roșie. Nu cred că administrația Maduro, pe cât de încurcată este, ar fi dispusă să treacă o asemenea linie pentru că asta ar însemna un răspuns militar.”