Riscăm să înghețăm în case la iarnă. Suntem amenințați cu oprirea gazelor. Nimeni nu-l mai poate opri pe dictatorul Lukașenko

Riscăm să înghețăm în case la iarnă. Suntem amenințați cu oprirea gazelor. Nimeni nu-l mai poate opri pe dictatorul Lukașenkosursă: arhivă EVZ

Lukașenko amenință UE cu oprirea gazelor pe măsură ce tensiunile la frontieră cresc. Dictatorul (considerat ultimul din UE) din Belarus este înfuriat că Uniunea Europeană are în vedere o nouă rundă de sancțiuni. 

Uniunea Europeană nu va fi intimidată de amenințările din Belarus, a declarat joi comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni, în urma avertismentelor liderului belarus Alexander Lukașenko că ar putea întrerupe tranzitul de gaze dacă blocul va continua cu mai multe sancțiuni împotriva regimului său.

Pe lângă o altă rundă de sancțiuni UE, Polonia a închis una dintre principalele puncte de trecere a frontierei cu Belarus la începutul acestei săptămâni. Unul dintre punctele de frontieră rămase raportează că camioanele trebuie să aștepte mai mult de 50 de ore pentru a trece.

„Nu ar trebui să fim intimidați, desigur, de amenințările lui Lukașenko”, a declarat Gentiloni într-o conferință de presă în care a prezentat noile previziuni economice ale Comisiei.

La începutul zilei, Lukașenko a spus: „Oferim căldură Europei și ne amenință cu închiderea frontierei. Dacă blocăm tranzitul gazelor naturale? Aș recomanda conducerea Poloniei, lituanienilor și alți oameni fără creier să se gândească bine.”

Belarus încurajează migranții să zboare din Orientul Mijlociu la Minsk, după care se pare că ajută la accesul la granițele țării cu țările UE. Autoritățile poloneze spun că câteva mii de oameni sunt campate în pădurile umede de mesteacăn care marchează granița polono-belarusă. Migranții au făcut mai multe eforturi pentru a trece de gardul de graniță polonez, care este protejat de 15.000 de militari, poliție și polițiști de frontieră. De asemenea, ei au făcut eforturi pentru a trece în Letonia și Lituania, oficialii lituanieni estimând că aproximativ o mie de persoane sunt adunate la graniță.

Într-o declarație comună, miniștrii apărării estonieni, letoni și lituanieni au descris joi „criza de securitate care se desfășoară la granița polono-belarusă și lituano-belarusă ca fiind foarte alarmantă”. Aceștia au condamnat escaladarea deliberată a regimului din Belarus, „care reprezintă amenințări serioase la adresa securității europene”.

Lukașenko ripostează la sancțiunile UE impuse

Bruxelles-ul și țările de la granița UE au denunțat acțiunile Belarusului drept război hibrid. Comisia pregătește o nouă rundă de sancțiuni pentru a forța Minsk să nu mai canalizeze migranții către UE, care ar putea fi aprobată până săptămâna viitoare.

„Au început să ne intimideze cu cel de-al cincilea pachet de sancțiuni. În ceea ce privește acest al cincilea pachet, prim-ministrul a fost instruit să se gândească la măsuri de răzbunare”, a spus Lukașenko joi, adăugând că dacă Belarus consideră că măsurile sunt „ indigestibil și inacceptabil... vom răspunde”.

Nu este clar cum va putea Lukașenko să oprească gazul care circulă din Rusia către Polonia pe conducta Yamal, care este deținută de Gazprom din Rusia. Orice astfel de efort ar trebui să fie aprobat de Moscova.

Criza de frontieră determină Belarus să se apropie de Rusia, singurul ei aliat rămas. Cele două țări au deja o relație economică și de securitate strânsă. Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la începutul acestei săptămâni.

Două bombardiere rusești Tu-160 cu capacitate nucleară au repetit cursele de bombardare într-un exercițiu de antrenament asupra Belarusului, joi. Miercuri, Rusia a trimis avioane prin Belarus în semn de sprijin pentru țară, a spus Lukașenko, potrivit Politico.