O nouă șansă pentru educație. Platforma care ajută elevii să învețe
- Andrei Ilinca
- 11 noiembrie 2021, 10:06
Situația actuală cu care se confruntă sistemul de învățământ din România este tragică. Școala online este un mod greu și nu destul de optimizat pentru a ajuta elevii să învețe.
La finalul unei zile de cursuri online aceștia rămân cu o mulțime de teme de făcut și cu un dosar întreg de întrebări cu privire la lecțiile predate de profesori în acea zi. Însă copiii mai au o șansă. Este vorba de o nouă platformă unde aceștia își pot clarifica nelămuririle cu privire la rezolvarea temelor și a înțelegerii materiei. Ideea acestei platforme a fost a lui Darin Madzharov, un specialist în Știința calculatoarelor.
Totul a început acum 9 ani în timp ce acesta își ajuta sora mai mică să își rezolve temele. Atunci l-a străfulgerat gândul că ar putea ajuta toți copiii să învețe și să înțeleagă materia predată insuficient la școală.
”A început să mă sune și să mă întrebe tot felul de lucruri, ba la, chimie, ba la fizică, ba la matematică. Vorbeam pe Skype. Eu explicam. Ea spunea: Da, înțeleg!”, a spus Darin Madzharov.
După o săptămână, iar suna. Păi, nu ți-am mai explicat asta odată?” - continuă el.
Atunci a realizat că se confruntă cu o problemă, la care a găsit soluția, să înregistreze videoclipuri în care explică simplu, materia greoaie din manuale. Apoi încărca lecțiile pe Internet. Zvonul a circulat rapid printre elevi, care au început să îi solicite ajutorul. 9 ani mai târziu, site-ul a devenit cea mai premiată platformă educațională din Bulgaria cu peste un milion de utilizatori înregistrați.
O șansă în plus la educație
Platforma se numește eduboom.ro și este concepută în perioada când Darin făcea doctoratul în Belgia. Acesta a dezvoltat platforma exact după nevoile copiilor de pretutindeni. Lecțiile sunt animate și interesante, lucruri care le face să fie mult mai ușor de înțeles.
După succesul imens avut în Bulgaria, acum un an eduboom.ro a venit și în România, ca să-i ajute pe elevi să se descurce mai bine la școală, pe părinți să nu mai caute meditatori la diferite materii, iar pe profesori să predea mai ușor online, folosind tehnologie pe placul copiilor. Site-ul are deja peste 3000 de lecții video și teste de matematică, limba și literatura română, chimie, fizică, biologie. În afară de materiile din școală, platforma include și tutoriale video de dezvoltare personală și cultură generală.
În prezent echipa care se ocupă de platformă este formată din 100 de persoane. Printre acești 100 de oameni sunt și profesori care predau într-un mod interactiv și adaugă în fiecare lună peste 300 de lecții și teste făcute după programa școlară din România.
Tot ce le rămâne elevilor de făcut este să intre pe platformă, să urmărească lecțiile video, iar apoi să rezolve testele de la final. Aceste teste au ca scop clarificarea oricărei întrebări sau curiozități pe care elevul le poate avea după ce urmărește lecția. Se pare că platforma are succes și în România. În câteva luni de la lansare, aceasta avea deja peste 350.000 de vizualizări.
Cum accesezi platforma
Inițial trebuie făcut un cont pentru a putea accesa lecțiile și testele de pe eduboom.ro. Te poți înregistra pe platformă accesând eduboom.ro. După înregistrare, platforma îți oferă 21 de zile de testare gratuită pentru a te familiariza cu aceasta și pentru a vedea cât de necesară este pentru elevii din România.