Brazii de Crăciun vor fi mai săraci. Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi ce-au fost
- Ionel Sclavone
- 2 noiembrie 2021, 08:01
Ornamentele de Crăciun importate din China se vor scumpi în acest an, iar prețurile vor fi mai mari chiar și cu 40%.
Criza cu care se confruntă economia din China va avea consecințe chiar și asupra ornamentelor de pentru bradul de iarnă. Acestea vor ajunge în magazine la prețuri mult mai mari decât în trecut.
Scumpirile se datorează, pe de-o parte, lipsei de materii prime, iar pe de altă parte, problemelor de transport. Containerele pentru transportul mărfurilor sunt mai greu de găsit, iar costurile sunt mai mari decât înainte de pandemie. Din cauza crizei de containere maritime, transporturile de mărfuri din China au întârzieri de până la 70 de zile.
Drept urmare, unii vânzătorii de ornamente din Romania și-au luat măsuri de precauție. Magazinele românești au pus în vânzare, ornamente de Crăciun la prețuri mai mari decât anul trecut: Seturile de globuri au crescut, de la 30 de lei, anul trecut, la 45 de lei, în acest an. La fel au crescut și prețurile la instalațiile de iluminat cu becuri sau la alte tipuri de ornamente din plastic.
Furnizorii dau comenzi mai mici
„Am decis să facem comanda din ianuarie din cauza transporturilor de marfă care au fost foarte scumpe, care au ajuns de la 1.500 de dolari, până în 17.000 de dolari”, a precizat managerul mangazinului pentru Știrile Pro Tv.
Un alt furnizor de ornamente de Crăciun exterioare a comandat anul acesta, din start, mai puțină marfă deoarece primăriile cu care avea contracte nu au mai cerut decorațiuni.
„Ne-am luat și alte măsuri de precauție, nemaiaducând marfa pe care o aduceam în anii precedenți: 3, 4, 5 containere, am adus 2 containere deoarece și anul trecut am rămas cu ceva marfă pe stoc. În primul rând, aveam contracte cu primării, cu cazinouri, cu diferite firme”, a explicat Maria Constantin, reprezentantul unei firme de decorațiuni.
Și producătorii români măresc prețurile
În acest context, și producătorii români au anunțat scumpiri, însă ceva mai mici, cu 20%. Este drept că în acest caz sunt produse de calitate superioară, globuri pictate manual.
Peste 500.000 de decorațiuni românești sunt exportate de aici în Statele Unite ale Americii, Suedia, Franța, Austria sau Elveția.