Un loc care merită văzut în România. Focul care nu se stinge niciodată

Un loc care merită văzut în România. Focul care nu se stinge niciodată

În munții Vrancei, la aproximativ 37 de kilometri de Focșani, pe cursul râului Milcov și într-o zonă care include localitățile Mera, Reghiu, iar în centru comuna Andreiașu de Jos, lângă o frumoasă pădure de brazi, se poate vedea un fenomen natural foarte rar întâlnit în lume – focurile vii.

”Focul Viu” de la Andreiașu de Jos este un loc un plin de un mister care vine de undeva din măruntaiele pământului. Flăcările care ies din pământ nu se sting niciodată. Ba mai mult, cine încearcă să le stingă nu va reuși, deoarece ele fie se aprind în același loc, și încă foarte repede, fie în apropierea primei vetre.

Rezervația naturală de la Andreiașu de Jos se întinde pe o suprafță de 40 de hectare, fiind un loc unde se întâlnesc oameni dornici de mister, dar și turiști care vor să vadă cu ochii lor minunea care izbucnește din pâmânt.

”Focul Viu” este cel mai mare din România, oamenii de știință apreciind că în fiecare an, peste 50 de tone de gaz metan ies din pâmânt pentru a întreține flăcările. De fapt, mai spun specialiștii zona funcționează ca o supapă pentru un imens zăcământ de gaze naturale care se află la Andreiașu de Jos.

Pe lângă metan, din pâmânt mai sunt emanate și alte gaze periculoase precum doxidul de carbon, heliul sau azotul.

Spectacole noapte de noapte

Localnicii din Andreiașu de Jos spun că la ”Focul Viu” se merită să vii noapte a vedea cu proprii ochi, în întunericul nopții, jocul flăcările. Ca un joc al ielelor.

De altfel. ”Focul Viu” este și un mijloc de avertizare în caz de cutremur. Într-o zi obișnuită înălțimea flăcărilor este de 45-50 de cm. Dacă în zona va urma un cutremur, Vrancea fiind cunoscută pentru aceste fenomene, flăcările se înalță brusc și pot ajunge chiar la doi metri.

Turiştii care vin la Andreiaşu au parte de un real spectacol al naturii, mai ales pe timpul nopţii, când flăcările de culoare galbenă, roşiatică sau chiar albastră dau locului un aer mistic. De altfel, de la locuitorii din zonă, cunoscuţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, pot fi aflate diverse legende, poveşti sau tradiţii legate de "focul viu".

Misterele locului

De pildă, locul are o puternică simbolistică religioasă, fiind considerat a fi un protector al animalelor. Localnicii mai spun că în momentul în care flăcările depăşesc înălţimea de doi metri prevestesc declanşarea unui cutremur.

Frumusețea acestui loc a fost descrisă într-un ghid turistic pe care România l-a editat în 1971.

„Această emanare de gaze care are loc în permanenţă sau acest foc nestins din Andreiaşu este legat de zona de fracturi Caşin-Bisoca, care facilitează ieşirea la zi a gazelor legate de acumulările de hidrocarburi di subsol. Ciudatele pâlpâiri ale focurilor nestinse ce ţâşnesc din pământ sunt legate de numele unor comori de aur ascunse prin aceste locuri. Dar nu este vorba despre aurul galben al banilor, ci este aurul negru, ţiţeiul”, se arată într-o lucrare din 1971 despre rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Vrancea.

Ce spun specialiștii despre acesr fenomen

Fluxul de gaze poate sa fie influențat și de nivelul precipitațiilor sau de nivelul pânzei freatice.

”Focurile Vii” se pare că sunt rezultatul gazelor ce se găsesc în depozitele de țiței. Acestea se ridică la suprafață și ies prin crăpăturile solului. De acestă dată însă, ele nu iau contact cu apa subterană. Ajunse la suprafață, gazele se pot aprinde ușor.

Atunci când plouă se poate vedea cum apa bolborosește în locul unde ardea gazul înainte. Înalțimea acestor flăcări variază în funcție de mai mulți factori, cele mai înalte se înregistrează în timpul cutremurelor, când ajung la doi metri.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News