Stare de alertă: Se solicită raționalizarea consumului de gaze naturale. Care sunt categoriile vulnerabile

Stare de alertă: Se solicită raționalizarea consumului de gaze naturale. Care sunt categoriile vulnerabile sursa: arhivă EVZ

Stare de alertă pe piața gazelor naturale. Compania moldo-rusă responsabilă de transportarea și aprovizionarea cu gaz natural pe teritoriul Republicii Moldova a lansat un apel la adresa consumatorilor, prin care solicită raționalizarea acestui serviciu, în contextul crizei actuale. Solicitarea Moldovagaz vine în contextul în care Rusia a scăzut livrările în teritoriu. 

Situație alarmantă pe piața gazelor naturale. Republica Moldova este nevoită să-și raționalizeze consumul acestui serviciu, ca urmare a crizei declanșate după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaz în teritoriu și a majorat tarifele în acest sens astfel încât oficialii de la Chișinău nu au mai semnat un nou contract cu gigantul Gazprom.

Pe de altă parte, Republica Moldova a solicitat intervenția Uniunii Europene pentru a putea depăși criza energetică, iar europarlamentarul Dragoș Tudorache a precizat că oficialii de la Bruxelles ar putea semna un memorandum cu Republica Moldova prin care să-i asigure statului sprijinul necesar la finalul anului 2021.

Moldovagaz solicită raționalizarea serviciului

Compania ce desfășoară activități de transportare și aprovizionare cu gaz pe teritoriul Republicii Moldova, Moldovagaz, a lansat un apel la adresa consumatorilor prin care solicită raționalizarea serviciului pe perioada de criză.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se consideră consumatori protejați: consumatorii casnici, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale; grădinițele, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile şi întreprinderile care sunt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale; centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii casnici și întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile, cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil”, se menționează în comunicatul emis de Moldovagaz.

Stare de alertă pe piața gazelor naturale

Comisia Pentru Situații Excepționale a declarat stare de alertă pe piața gazelor naturale. În acest context, Moldovagaz a precizat că situația impune implementarea de către întreprinderile de gaze a unor acțiuni ce permit gestionarea crizei de gaze, fără a fi nevoie de impunerea unor măsuri de urgență, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejați.

Totodată, Moldovagaz a transmis că va continua discuțiile cu Gazprom în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale, potrivit regional.md.