Cât de îngrijorați trebuie să fim? Nivelul datoriei mondiale, la cote îngrijorătoare. Va declanșa falimentele

Cât de îngrijorați trebuie să fim? Nivelul datoriei mondiale, la cote îngrijorătoare. Va declanșa falimenteleSursa: Pixabay

Nivelul datoriei mondiale va ajunge la sfârşitul anului la aproximativ 260% din Produsul Intern Brut, însă datorită dobânzilor reduse serviciul datoriei va fi unul gestionabil, susţine agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings.

Această acumulare a datoriilor la nivel mondial este un proces necesar având în vedere răspunsul factorilor politici în perioada pandemiei, a declarat joi Vera Chaplin, director operaţional la S&P Global Ratings, cu ocazia unui forum online organizat de Bloomberg şi Asia Society Australia.

Nivelul ridicat al îndatorării şi înrăutățirea scorurilor de credit în perioada pandemiei vor declanşa, probabil, mai multe falimente, a adăugat Vera Chaplin.

Datoria globală se apropie rapid de 300 de miliarde de dolari

Datoria globală a crescut la un nou record record de aproape 300 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, însă raportul datorie-PIB a scăzut pentru prima dată de la începutul pandemiei, pe măsură ce creșterea economică a revenit, Institutul de Finanțe Internaționale (IIF) a declarat marți.

Pe de altă parte, oficialul de la S&P Global Ratings a spus că revenirea nu va fi una completă până când vaccinarea nu va fi suficient de răspândită, astfel încât oamenii să se simtă confortabili să călătorească, adăugând că pandemia nu a zdruncinat "secolul Asiei".

Prezent la aceeaşi conferinţă, Bruce Gosper, vicepreşedinte la Banca Asiatică de Dezvoltare, s-a declarat de acord că revenirea regiunii asiatice este în derulare iar schimburile comerciale continuă să se restabilească.

Apare o nouă categorie de persoane sărace, în principal în zonele urbane

Cu toate acestea, Bruce Gosper a apreciat că eforturile de reducere a sărăciei în regiune au stagnat iar micile firme se confruntă cu dificultăţi semnificative.

În condiţiile în care sectorul agricol a făcut faţă relativ mai bine crizei, mai spune expertul. Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) se concentrează pe sprijinirea muncitorilor din sectorul informal în condiţiile în care aceştia formează două treimi din piaţa muncii în economiile în care banca acționează şi majoritatea dintre acești muncitori sunt femei.

Nivelurile totale ale datoriei, care includ datoria guvernamentală, a gospodăriilor, a întreprinderilor și a băncilor, au crescut  de la 4,8 trilioane de dolari la 296 trilioane de dolari la sfârșitul lunii iunie, după o ușoară scădere în primul trimestru, pentru a se ridica la 36 trilioane de dolari peste nivelurile pre-pandemice.

Ratele datoriei totale / PIB, exclusiv sectorul financiar, sunt sub nivelurile pre-pandemiei în doar cinci țări: Mexic, Argentina, Danemarca, Irlanda și Liban

China a înregistrat o creștere mai pronunțată a nivelului datoriilor sale comparativ cu alte țări, în timp ce datoria de pe piețele emergente, cu excepția Chinei, a crescut la un record record de 36 trilioane de dolari în al doilea trimestru, determinată de o creștere a împrumuturilor guvernamentale.

IIF a menționat că, după o ușoară scădere în primul trimestru, datoria în rândul economiilor dezvoltate - în special în zona euro - a crescut din nou în al doilea trimestru.

În Statele Unite, acumularea de datorii de aproximativ 490 miliarde de dolari a fost cea mai lentă de la începutul pandemiei, deși datoria gospodăriilor a crescut într-un ritm record.

La nivel global, datoria gospodăriilor a crescut în primele șase luni ale acestui an la 55 de trilioane de dolari

IIF a menționat că aproape o treime din țările din studiul său au înregistrat o creștere a datoriei gospodăriilor în prima jumătate: Creșterea datoriei gospodăriilor a fost în concordanță cu creșterea prețurilor locuințelor în aproape toate economiile majore din lume.

Între timp, emisia totală de datorii durabile a depășit 800 de miliarde de dolari până în prezent, a declarat IIF, cu emisiile globale preconizate să ajungă la 1,2 trilioane de dolari la sfârşitul anului, relatează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News