DATORIA GLOBALĂ a atins un nou RECORD. Crește cu 225% față de ultimul an

DATORIA GLOBALĂ a atins un nou RECORD. Crește cu 225% față de ultimul an

Datoria publică și privată la nivel global a atins un nou record, suma fiind una astronomică. Aceasta a crescut în ultimul an cu 225%.

Nivelul datoriei publice şi private pe plan global a urcat la nivelul record de 164.000 de miliarde de dolari, o tendinţă care va face mai dificil modul în care răspund statele în cazul unei recesiuni, se arată în raportul de monitorizare fiscală semi-anual publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Bloomberg, informația fiind preluată de Agerpres.

În 2016, ultimul an pentru care FMI a furnizat cifre, datoria publică şi privată pe plan mondial a urcat la 225% din PIB. 

"164.000 de miliarde de dolari este un număr imens. Când vorbim de riscurile care se ivesc la orizont, unul din ele este legat de nivelul ridicat al datoriei publice şi private", a declarat Vitor Gaspar, şeful Departamentului fiscal al FMI.

Povara datoriei globale a umbrit perspectiva optimistă a FMI privind evoluţia economiei mondiale, care înregistrează cel mai semnificativ avans din 2011 până în prezent. Conform celui mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, creşterea economiei mondiale se va consolida de la 3,8% în 2017 la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate.

Nivelul ridicat al datoriei suverane va îngreuna eforturile guvernelor de refinanţare atunci când datoria lor ajunge la scadenţă, în special dacă se înăspresc condiţiile financiare. De asemenea, acest nivelul afectează şi capacitatea statelor de a-şi majora cheltuielile dacă economiile lor intră în recesiune, ceea ce va frâna creşterea, se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

Statele trebuie să adopte măsuri decisive pentru a-şi reconstrui rezerva financiară (buffer), astfel încât să-şi majoreze cheltuielile în perioade de criză. FMI a cerut SUA, al căror deficit bugetar ar urma să depăşească 1.000 de miliarde de dolari până în 2020, "să-şi reechilibreze politica fiscală", astfel încât să scadă pe termen mediu nivelul datoriei ca procent din PIB.

Mai mult de o treime din economiile avansate au un nivel al datoriei ca procent din PIB de peste 85%, de trei ori mai mult decât avea în anul 2000, se arată în raport. Printre economiile majore, cel mai ridicat nivel al datoriei este cel al Japoniei, de 236% din PIB, Italiei, de 132% din PIB, şi SUA, de 108% din PIB.

O cincime din statele emergente şi în curs de dezvoltare au un nivel al datoriei de peste 70% raportat la PIB, în special Brazilia (84% din PIB) şi India (70,2%). Conform FMI, datoria Chinei s-a situat anul trecut la 47,8% din PIB.

 

Ne puteți urmări și pe Google News