Fumezi și vrei să știi de ce răcești foarte ușor? După mulți ani, există un răspuns
- Daniel Teodoreanu
- 7 octombrie 2021, 11:38
Cine este fumător știe că sosirea sezonului rece înseamnă pentru el că va fi chinuit de răceală mai devreme decât cei care nu au acest viciu atât de nociv. De ce se întâmplă asta? Conform studiilor de ultimă oră, explicația are legătură, printre altele, cu substanțele toxice din țigări.
Pentru început, fumătorii obervă primii că în momentul în care temperatura scade, organismul are alte reacții. Este o încercare de adaptare la noile condiții meteorologice. Totuși, corpul unui fumător va reacționa mereu mai greu în fața schimbărilor din termometre.
Practic, fumătorii observă înaintea tuturor apariția primelor semne de răceală. Cel puțin asta susțin cercetătorii de la Universitatea Yale (universitate privată din orașul New Haven, statul Connecticut, SUA).
Conform noi.md, aceștia au identificat cauzele pentru cei care nu pot renunța la țigări sunt mai predispuși la răceală când vremea se răcește. Din cauza faptului că intră mereu în contact cu substanțele toxice din țigări, organismul fumătorilor duce o luptă continuă pentru eliminarea toxinelor.
Și cum este ocupat cu această misiune, nu mai poate lupta și împotriva virusurilor. „Practic, organismul este pus în situația de a face un compromis, fie să se apere de toxine, fie să lupte împotriva răcelii″, arată sursa citată.
Fumătorii și problemele cauzate de Covid-19
Altfel, amintim că în urmă cu 8 zile a fost publicat un studiu în care s-a demonstrat că fumătorii sunt mai predispuşi cu 80% să fie internaţi în spital. De asemenea, această categorie are o probabilitate mai mare de deces din cauza Covid-19 decât nefumătorii.
Cercetarea a fost realizată de Universitatea Oxford și este prima de acest gen care se bazează atât pe date observaţionale, cât şi pe date genetice referitoare la fumat şi noul coronavirus (Sars-Cov-2). De ce este important acest studiu?
Experţii au precizat că până în prezent au existat date contradictorii despre modul în care fumatul afectează riscul internării în spital din cauza Covid-19. În studiul citat au fost folosite fişele medicale, rezultatele testelor Covid-19, dar și date despre internările în spital şi certificatele de deces.
Cercetarea a fost publicată în revista Thorax, ai cărei redactori au completat că 421.469 de persoane au fost incluse în studiu. 1.649 au fost testate pozitiv la Covid-19, 968 au fost internate în spital şi 444 de persoane au murit din cauza teribilei boli infecțioase generate de Sars-Cov-2.
Ce pățesc cei care fumează zilnic un pachet
„Majoritatea (59%) nu fumaseră niciodată, peste o treime (37%) erau foşti fumători, iar 4% erau actuali fumători. Dintre actualii fumători, majoritatea (71%) fumau între una şi 19 ţigări pe zi, în timp ce 29% fumau 20 sau mai multe ţigări pe zi.
Rezultatele au arătat că, prin comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată, actualii fumători prezentau un risc cu 80% mai mare de internare din cauza COVID-19. La cei care fumau între una şi nouă ţigări pe zi riscul de deces din cauza COVID-19 se dubla, în timp ce persoanele care fumau între 10 şi 19 ţigări pe zi erau de aproape şase ori mai predispuse să moară din cauza coronavirusului.
Analiza genetică a arătat că printre persoanele mai predispuse genetic să fumeze a existat un risc mai mare de infectare cu COVID-19 şi internare în spital″, se arată în studiul citat de Agerpres.